Ana Brnabić
Ana Brnabić Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Premijerka Ana Brnabić rekla je večeras da Srbija nema nikakve obaveze prema Rio Tintu, te da se čak nisu ni videli sa ljudima iz ove kompanije. Time je premijerka demantavala samu sebe, jer je 2018. godine bila u Londonu sa predstavnicima ove kompanije. Tema je bila očigledna - Rio Tinto u Srbiji.

„Mi nemamo nikakve ugovorne odnose sa Rio Tintom, imamo samo dozvole koje su izdavane do 2013. godine. Nismo se ni videli sa Rio Tintom, ništa se više neće raditi dok se ne dogovorimo sa meštanima. Ništa se ne dešava, nismo imali sa kontakt sa ljudima iz Rio Tinta, ništa se više neće raditi dok se dogovorimo sa meštanima. Jako smo blizu da završimo to oko Rio Tinta“, rekla je večeras Brnabić u emisiji Hit tvit.

Premijerka je htela da istakne da država i vlasti nemaju kontakt sa ovom firmom, koja sve radi na osnovu dozvola koje su izdavane do 2013. godine. Realnost je zapravo dosta drugačija, budući da se Brnabić još 2018. godine u Londonu sastala upravo sa predstavnicima ove firme.

Na sastanku je tada dogovoren zajednički rad na razvoju projekta u okviru zajedničke Radne grupe za Jadar, osnovane nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u julu 2017. godine, što je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijerka Brnabić izrazila je tada namere Vlade da omogući da se i eksploatacija rude jadarita i proizvodnja litijum-karbonata obavljaju u Srbiji, kako bi se omogućio dalji razvoj industrijske proizvodnje u novim tehnologijama.

„Ono što ja radim u Londonu je u stvari borba za nove investicije, nova radna mesta, novu proizvodnju u Srbiji“, rekla je premijerka za RTS te 2018.

Ne znamo da li se tada premijerka borila za nove investicije, ali znamo sigurno da ovoga puta neko nije rekao istinu: Brnabić 2018. ili premijerka 2022. godine. A vreme će pokazati šta će u narednom periodu reći premijerka Brnabić na izjavu Ane Brnabić da Srbija „nema nikakve ugovorne obaveze prema Rio Tintu“.

****

Bonus video: Protestna šetnja u Novom Sadu 3. januar

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare