Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Novinarka našeg portala Ana Lalić ocenila je za Fonet da je njeno hapšenje zbog teksta o nedostatku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine bilo nešto najlakše što joj se dogodilo tokom vanrednog stanja, jer je potom usledila strašna kampanja, pretnje i "haos".

Lalić je, na regionalnoj medijskoj konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, podsetila da je nju premijerka Srbije Ana Brnabić nazvala izdajnikom i mrziteljkom Srbije, a da su se pretnje iz onlajn sfere preselile u realan život.

Srbija je proglasila vanredno stanje 16. marta i sve bolnice donele su interne akte kojom su pod pretnjom otkazom zabranile zaposlenima da pričaju o situaciji sa kovid 19, rekla je Lalić.

Sve informacije koje smo dobijali, uprkos zvaničnih pitanja, bile su nezvanične, kako bismo zaštitili sagovornike, rekla je ona i istakla da su njena tri sagovornika iz KC Vojvodine govorila o nedostatku zaštitne opreme za lekare i medicinsko osoblje.

Lalić je rekla da je tekst objavljen oko 15 sati, a iste večeri oko 18 sati je uhapšena.

Došlo je 12 policajaca, pretres stana je trajao tri sata, od veša, garderobe i hrane za pse, sve su pretresli, a ja sam odvedena u policijsku stanicu i osumnjičena za krivično delo širenje panike. Određen mi je pritvor i noć sam provela u stanici, podsetila je Lalić.

Najslikovitiju sitacija kako je biti novinarka u Srbiji, posebno tokom vanrednog stanje i epidemije je, navela je ona, kada me je pretresla pijana policajka u nekoj prljavoj podrumskoj prostoriji.

Stojim gola, ona čuči i kada me pita što sam uhapšena, kad sam rekla da sam novinarka, odgovorila je „aha“, kao da se podrazumeva da je sasvim dovoljno da ste novinar, da vas uhapsi i baci u ćeliju, ilustrovala je Lalić.

Lalić tvrdi da je hapšenje jedno od najlakših stvari, jer su usledile pretnje i mesecima je bila na meti tabloida.

Isekli su mi gume, saznalo se gde živim i pretnje sa onlajn terena prešle su na realan život. Moja kompanija mi je dodelila fizičko obezbeđenje koje još imam i panik taster, rekla je Lalić.

Najteža posledica je da mi je ugroženo pravo na rad, jer niko sa mnom nije hteo da komunicira i ignorisali su me, zaključila je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (6)