Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Krivična prijava koja je podneta protiv Ane Lalić, novinarke našeg portala Nova.rs, a koja je početkom ovog meseca uhapšena zbog objavljivanja tekstova o KC Vojvodina i manjka zaštitne opreme kojom su raspolagali zaposleni u toj ustanovi odbačena je, saopštili su iz Osnovnog Javnog Tužilaštva u Novom Sadu.

Naša novinarka je uhapšena zbog navodnog izazivanja panike i nereda iako je posle nepune dve nedelje epidemiolog Predrag Kon na konferenciji Kriznog štaba saopštio da su sve medicinske ustanove u Srbii na početku epidemije kuburile sa zaštitom opremom.

Podsećamo, Ana Lalić je uhapšena 1. aprila uveče i određeno joj je zadržavanje od 48 sati zbog teksta o lošem stanju u Kliničkom centru Vojvodine, što je tužilaštvo okarakterisalo kao „širenje panike i lažnih vesti“.

Njihovo sopštenje prenosimo u celosti:

„Povodom vašeg dopisa, obaveštavamo vas da je rešenjem ovog tužilaštva od 20.04.2020. godine odbačena krivična prijava podneta protiv Ane Lalić, zbog krivičnog dela izazivanje panike i nereda iz člana 343, Krivičnog zakonika, o čemu je obaveštenje upućeno Ani Lalić i njenom braniocu“.

Foto:Privatna arhiva

Lalić je provela noć u pritvoru, a prethodno joj je šest policajaca došlo kući, i pretreslo stan i automobil, kao i zaplenilo laptop i dva telefona.

“Bukvalno su pretresali sve. Svaku fioku, frižider, zamrzivač, kuhinjske delove, kutije u kojima stoji veš, knjige, dokumenta, plakar, kupatilo, suprugovu kancelariju, i nakon sat i po-dva pretresa sam privedena u PU Novi Sad u Ulici kraljevića Marka na saslušanje”, rekla je tada Ana Lalić, a ceo intervju možete pročitati ovde.

Tada je takođe navela i da, čim je objavljen tekst na našem portalu Nova.rs, da su od medicinara i njihovih porodica počele da joj stižu poruke zahvalnosti.

“Čim je tekst objavljen na portalu, počele su da mi stižu reakcije od medicinara i njihovih porodica preko prijatelja i poznanika, uz tvrdnje da je još gore nego što sam pisala, javljala se i žena iz Kikinde koja je zabrinuta za ćerku koja radi u KCV. Sve te poruke su u mom telefonu, i policija i tužilaštvo mogu da ih vide”, kaže Ana Lalić.

U međuvremenu, Ana je najavila je da će pozvati ministra zdravlja Zlatibora Lončara i epidemiologa Predraga Kona kao svedoke odbrane ukoliko tužilaštvo ostane pri nameri da proces protiv nje zbog navodnog iznošenja neistina i širenja panike, okonča na sudu. Međutim, optužbe su odbačene!

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare