Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Povodom hapšenja novinarke Nova.rs Ane Lalić oglasila se i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez ističući da ovaj potez zabrinjujuć.

„Hapšenje novinarke Ane Lalić juče je izaziva veliku zabrinutost. Pozdravljamo njeno puštanje na slobodu“, navela je Pisonero Hernandez i dodala da pozdravlja odluku Vlade Srbije da povuče mere koje su uvedene za centralizaciju javnih informacija o pandemiji koronavirusa tokom aktuelnog vanrednog stanja i „obezbededi slobodu štampe“.

Kako ističe Pisonero Hernandez „sloboda medija je ključna i mora biti očuvana“.

„U krizno vreme kao ovo s kojim se suočavamo od izuzetne je važnosti da vanredne mere ne budu na utrb fundamentalnih principa i vrednosti. Mediji i novinari imaju ključnu ulogu u informisanju javnosti o kritičnim informacijama i nadgledanju poteza Vlade“, zaključila je“, Pisonero Hernandez.

Da podsetimo sinoć je novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno zadržavanje od 48 sati u PU u Novom Sadu zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede.

Ona je jutros puštena iz pritvora, međutim krivična prijava nije povučena a zaplenjeni su njena dva telefona i lap top.

Povodom hapšenja Ane Lalić reagovali su OEBS, Ambasada SAD u Srbiji, Reporteri bez granicaEvropska federacija novinara, brojne javne ličnosti i političari.