Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

OKo 22 sata sinoć na vrata mi je zazvonilo šest pripadnika policije sa nalogom za pretres mog stana. U tom momentu pozvala sam mog advokata Srđana Kovačevića, iznenađena jer za 20 godina novinarske karijere nikad mi se nije dogodilo da budem privedena.

Ovako priču za nova.rs započinje naša novinarka Ana Lalić, koja je jutros puštena iz pritvora nakon što joj je prvobitno tužilac odredio zadržavanje od 48 sati zbog navodnog dizanja panike i uzbunjivanja javnosti, a posle prijave koju je podneo Klinički centar Vojvodine.

Privođenje Ane Lalić Foto: Nova.rs

 

Oduzeti su joj laptop i dva mobilna telefona, koji su danas u toku dana, nakon snimanja ovog intervjua, vraćeni.

„Bukvalno su pretresali sve. Svaku fioku, frižider, zamrzivač, kuhinjske delove, kutije u kojima stoji veš, knjige, dokumenta, plakar, kupatilo, suprugovu kancelariju, i nakon sat i po-dva pretresa sam privedena u PU Novi Sad u Ulici kraljevića Marka na saslušanje“, priča Ana Lalić.

„Hteli su da ostave utisak da su jaki“

Posle svega, ostao joj je užasno ružan osećaj.

„Užasno je ružan osećaj. Ne znam da li je bila namera zastrašivanje, ali fakat ste zastrašeni i osećate se posramljeno, iako ništa niste uradili. Ja ponavljam posle svega, stojim iza svake reči koju sam napisala. Ali sam se stvarno osećala posramljeno, kad su došla njih šestorica sa tim značkama, pas koji unezvereno laje, bila je jeziva situacija. Činjenica je da moje poznavanje rada policije, a 10 godina sam bila novinar crne hronike i sudski izveštač, govori da je retkost da šest inspektora pošalju zbog ovoga. Mislim da se išlo na to da se ostavi utisak da su jaki“, ocenjuje Ana.

Tužilac je sinoć telefonskim putem ocenio da je potrebno zadržavanje od 48 sati, pošto te noći uopšte nije saslušao Anu Lalić.

Ispraćena je u ćeliju, a prethodno je pretresena do gole kože. Kaže da je policajka pitala zašto je ovde, rekla je da je novinar.

Vraćeni telefoni i laptop Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

„Dalje me ništa nije pitala, valjda se podrazumeva da kao novinar završite u pritvoru“, ironična je Ana.

Ispričala nam je i kako je izgledala noć u policijskoj ćeliji, koju je sama dezinfikovala.

Zabrinuta za svoje izvore iz KCV

Nada se da će lekari i medicinske sestre koji su joj izvori za tekst o lošoj organizaciji u KCV ostati zaštićeni, i da policija nije neovlašćeno ušla u telefon i laptop i našla njihove podatke. Boji se da te ljude njihova otvorenost ne košta posla, plate i karijere.

Takođe, dodala je da je njen osnovni utisak posle sinoć haos u svim službama države – zdravstvenim ustanovama, policiji i tužilaštvu, jer se stalno uvode nove procedure za koje niko nije siguran kako da ih sprovede.

„Donose se zakoni koji životno nisu primenjivi. Uredbe se donose na dnevnom nivou, ne stižu da ih isprate. Haos o kome sam pisala u tekstu, nije haos nečijeg nemara, nego nedostatak uputstava  -ljudi, kako da se ponašamo, gde da skinem opremu sa sebe u kojoj sam provela šest sati sa osobama zaraženim koronavirusom. Po protokolu, medicinari u kontaktu sa zaraženim pacijentima moraju na sebi da imaju četiri para rukavica. Oni to nemaju, bez obzira što taj protokol postoji i jasan je“, objašnjava naša novinarka.

Dodaje i da joj je „krivo što je njen tekst protumačen kao dizanje panike“.

„Moj tekst je apel, jer nam se dogodilo nešto što se nikada u istoriji nije dogodilo. Nemojte da nas lažete, neću da učestvujem u tim lažima. Odbijam“, kaže Ana Lalić.