Džo Bajden i Episkop Irinej Dobrijević Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden uputio je episkopu istočnoameričkom Srpske pravoslavne crkve Irineju, sveštenstvu, odbornicima i vernicima Eparhije svoje iskrene čestitke povodom proslave Savindana.

„Dok se srpski pravoslavni hrišćani u Sjedinjenim Državama pridružuju svojoj braći i sestrama u Srbiji i širom sveta u današnjoj proslavi Savindana, Vama, Vašem sveštenstvu, odbornicima i vernicima, Džil i ja šaljemo najtoplije pozdrave za praznik ispunjen mirom, radošću i nadom“, navodi se u pismu koje je Bajden episkopu istočnoameričkom Irineju uputio 27. januara 2022. godine.

Foto: Privatna arhiva

„Osam vekova života i dela Svetog Save inspirisali su srpski narod da čuva najplemenitije elemente svog nacionalnog identiteta, uz izgradnju mira i razumevanja među kulturama i narodima. Sveti Sava ima posebno poštovanje među Srbima doseljenim u Sjedinjene Države. Njegova posvećenost promovisanju obrazovanja i dobročinstva inspirisala je zajednicu ljudi koji su sa sobom doneli svoje nade i snove o budućim prilikama za sebe i svoju decu, zadržavajući ne samo svoju veru, već i svoj jezik i kulturne tradicije. Možda je iz tog razloga toliko srpskih pravoslavnih crkava i organizacija širom Sjedinjenih Država posvećeno Svetom Savi.

Primite naše najtoplije želje i molitve za mir i jedinstvo za ovaj Savindan“, navodi se u pismu američkog predsednika.

BONUS VIDEO: Porfirije o ordenima SPC

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare