ambasador italije zoran radovanović koronavirus
Foto: Screenshot Nova S / Emisija "Među nama"

Najveći deo slučajeva zaređenih koronavirusom u Italiji je zabeležen u oblastima Lombardija i Veneto, a država je hitnim merama sprečila dalje širenje zaraze, izjavio je ambasador Italije Karlo Lo Kašo za TV Nova S.

Italijanski ambasador je u emisiji „Među nama“ istakao da je vlada u Italiji primenila možda i drastične mere da bi izolovala oblasti gde je izbila zaraza.

„Od 316 do sada zabeleženih slučajeva, najviše ih je u ova dva regiona u nekih desetak opština, na području gde živi oko 50 hiljada ljudi, a Italija, kao što znate, ima 60 miliona stanovnika. Ne verujem da će doći do nekog velikog širenja zaraze u ostale regije“, objasnio je ambasador.

Epidemilog Zoran Radovanović, koji je takođe bio gost emisije „Među nama“, naveo je da je idelna situacija, ali i veoma retka situacija da se tzv. nulti pacijent, koji unese virus u neku zemlju, otkrije na aerodromu.

„U tim slučjevima se u karantin stave svi sa kojima je on bio u avionu i onda se tako kontroliše širenje zaraze. Međutim, to je vrlo retko. Može da se desi da iz inostranstva, odnosno Italije, dođe neko ko je prividno zdrav i nema nikakve simptome i onda kad ode u svoju sredinu tamo se razboli“, rekao je Radovanović.

On je upozorio da među zdravstvenim radnicima u pojedinim ustanovama već ima znakova panike i da se neki boje da nemaju dovoljno zaštitinih sredstava na radu, ali je naglasio da je jako važno da se u javnosti dodatno ne širi panika.

„Malo me iznenadilo kada sam pročitao da će kasarne i škole biti preuređene. Mi možemo da imamo epidemiju ove bolesti, ali ne valja, ako istovremeno, imamo epidemiju panike. Kad javnost čuje kasarne, škole..šta da pomisli“ dodao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, malo je verovatno da će bolest zaobići Srbiju, jer se već pojavila u okruženju.

Italijanski zdravstveni sistem, koji je superioriniji od našeg, primenio je vrlo drastične mere, pa im se desio virus“ objasnio je Radovanović i naglasio da je „uvek važno imati na umu da se ova bolest prenosi mnogo brže nego SARS, ali je isto tako smrtnost je znatno manja“.