Aleksandar Vučić i Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

U Kliničkom centru Srbije u toku su završni radovi na rekonstrukciji i izgradnji najveće zdravstvene ustanove u zemlji, a danas ih je obišao i predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom obišao finalne radove na rekonstrukciji, a tom prilikom je naveo da su promene neverovatne i da će prva i velika faza biti gotova do decembra.

„Ovo se mnogo promenilo od kada sam poslednji put bio ovde, zbog toga sam srećan. Izgledaće kao spejs šatl za Srbiju i srpske prilike za neki mesec“, konstatovao je Vučić.

Upitao je nadležne i radnike, koji su ga dočekali aplauzom, da li će završiti do decembra, kako je planirano, i od njih dobili uveravanje da će radovi do tada biti završeni, prema planu.

„Znam da je veliki posao, dve su faze… Hvala vam na trudu, radu i energiji“, zahvalio je Vučić radnicima u Kliničkom centru.

Upitao ih je i da li im se plate isplaćuju redovno, jer je to, kaže, najvažnije, na šta su radnici uzvratili potvrdno.

U izgradnji je i nova garaža, koja će imati 625 mesta, a Vučić je konstatovao da nikad nije dovoljno, i da bi bilo potrebno bar još 1.000 mesta.

Predsedniku su izvođači predstavaili plan budućeg Kliničkog centra i raspored odeljenja, klinika i službi.

Vučića je zanimalo i šta će biti sa prostorom Urgentnom centra, čije bi službe trebalo da budu prebačene u novu zgradu, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će u taj prostor moći onda da se presele neke klinike, poput Svetog Save ili ortopedije…

Sa Vučićem i Lončarom, radove su obišli direktor KCS dr Milika Ašanin, gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

U nove, završene prostore u Fazi I će se useliti službe koje se trenutno nalaze u Urgentnom centru, postojeća Poliklinika, kao i Služba urgentne medicine u Urgentnom centru sa pet operacionih sala, službom za angiografiju i dva kabineta za endoskopiju.

Takođe, tu će biti i poluintenzivna nega sa 594 kreveta, intenzivna nega 231 kreveta, ambulantna poliklinika i dnevna bolnica, 21 operaciona sala, kao i jedna hibridna sala. Useliće se i kompletno Odeljenje za dijagnostiku i Odeljenje nuklearne medicine, kao i proširene laboratorije i doktorske ordinacije. Faza I imaće 825 bolesničkih kreveta.

Vučić je podsetio da se obnavlja i KC Vojvodina u Novom Sadu za šta je izdvojeno 28 miliona evra, te da se čeka EIB kako bi se završila priprema za izgradnju KC Kragujevac, što će koštati 35 miliona evra, uz mnogo bolnica i domova zdravlja koji se svuda rade.

„To je pokazatelj ne samo boljeg životnog standarda, već i brige za najmlađe i najstarije. Ovaj KCS, ponos i diku Srbije, ostavićemo generacijama koje dokaze“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će nova kovid bolnica u Novom Sadu biti završena do 5. septembra, a da su mu lekari preneli da je trenutno u kovid bolnici u Batajnici hospitalizovano 94 pacijenta.

„Očigledno da nećemo lako moći da izbegnemo, i zbog nedovoljne vakcinacije i zbog prirode virusa, taj četvrti talas, ali verujem da ćemo zahvaljujući tim novim kapacitetima moći to da prevaziđemo na najbolji mogući način“, rekao je Vučić.

Bonus video – Požar u Turskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram