Foto: Privatna arhiva

Goranu Zrniću iz Bačkog Brestovca, koji je uhapšen pod optužbom da je prekršio meru samoizolacije odlaskom kod zubara, prekinut je i odložen pretres na suđenju preko Skajpa pred Osnovnim sudom u Somboru, pošto je okrivljeni odbio da mu se sudi putem video veze.

Pre tri dana, njegova supruga Ivana Kosovac je za Nova.rs rekla da njen muž nije dobio nikakvo obaveštenje o obaveznoj samoizolaciji kada je iz Mađarske ušao u Srbiju.

Naime, Zrnić se 15. marta, pre proglašenja vanrednog stanja, iz mesta u kom živi uputio za Mađarsku, iz koje se vratio u tri poslepodne, nekoliko sati pre proglašenja vanrednog stanja.

Kako je njegova supruga još tada kazala, Goran nije dobio nikakvo obaveštenje o obaveznoj samoizolaciji na granici između Srbije i njenog severnog suseda.

Kosovac je detaljno za naš portal objasnila kako je došlo do hapšenja njenog supruga i kroz kakvu agoniju prolazi jer za mesec dana treba da se porodi.

Danas je optimističnija i, kako kaže, veruje da će sve biti u redu i da će muž biti uz nju i kada bude odlazila na porođaj.

„Goran je poslušao advokata Vladimira Gajića koji je i meni ulio nadu da će sve biti u redu. Sada sam mirnija posebno zato što mi je advokat rekao da posle 30 dana neće imati nikakvog razloga da ga zadrže“, izjavila je Kosovac za Nova.rs.

Ona je rekla da je novo ročište pomereno za 22. april.

„Jedva čekam da dođe, prioritet mi je da bude ovde i verujem da će se to i desiti“, objašnjava Kosovac svoje raspoloženje nakon što joj je advokat supruga javio vesti i preneo pozdrave od supruga sa kojim ona nije imala priliku da se čuje od momenta hapšenja.

Advokat Vladimir Gajić, branilac okrivljenog Gorana Zrnića, za Nova.rs rekao je da ipak nije došlo do osude ovog nevinog čoveka od strane „prekog suda koji je ustanovljen protivustavnom Uredbom Vlade Srbije od 1. aprila 2020. godine“.

„Pretres je prekinut i odložen nakon što je okrivljeni odbio da mu se sudi preko Skajpa, da ga brani bilo koji advokat po službenoj dužnosti tražeći da bude neposredno prisutan u sudnici. Kako je sud ipak hteo da nastavi suđenje, tražio sam izuzeće sudije, predsednika Osnovnog i Višeg suda u Somboru, predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu i svih njihovih zamenika zbog okolnosti koje su neustavnim odlukama Vlade dovele u pitanje nepristrasnost suda“, ocenio je Gajić za Nova.rs.

Prema njegovim rečima, iz istih razloga zahtevao je izuzeće svih tužilaca uključujući i Republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac za koju je naveo da u „dužem vremenskom periodu urušava pravosudni sistem države“.

U Srbiji je  27. marta održano prvo suđenje putem Skajpa odnosno – video veze. Okrivljenom je tokom skajp suđenja u Dimitrovgradu izrečena kazna od tri godine zatvora zbog kršenja samoizolacije.

Od tada, svakodnevno, širom države održavaju se ovakva suđenja, za koja advokatska udruženja kažu da su protivna zakonu i Ustavu. Prema poslednjem izveštaju, u pritvorima u Požarevcu, Pirotu i Vršcu nalazi se više od 130 ljudi, kojima se na teret stavlja da su samovoljno napustili samoizolaciju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram