„Plačem svaki dan, muža su uhapsili, iako je poštovao mere“

Društvo 06. apr. 202020:46 > 21:15
Podeli:
Foto: privatna arhiva

"Osećam se razočarano. Ne prođe dan da ne zaplačem. Trebalo bi da se porodim za mesec dana i ne mogu da zamislim da Goran neće prisustvovati tome. Licemerno je i nepravedno što su javne ličnosti, puštene na slobodu zbog kršenja samoizolacije, a ja kao mali čovek ne mogu da se izborim za svoja prava", rekla je za naš portal Ivana Kosovac, supruga Gorana Zrnića iz Bačkog Brestovca, koji je uhapšen pod otpužbom da je prekršio meru samoizolacije odlaskom kod zubara.

Zrnić se 15. marta, pre proglašenja vanrednog stanja, iz mesta u kom živi uputio za Mađarsku. Iz nje se vratio u tri poslepodne, nekoliko sati pre proglašenja vanrednog stanja.

Kako navodi njegova supruga Ivana, Goran nije dobio nikakvo obaveštenje o obaveznoj samoizolaciji na granici između Srbije i njenog severnog suseda.

„Dva dana kasnije, 17. marta, on se probudio sa bolovima i otokom, zbog čega je otišao kod lekara opšte prakse. Doktor ga je uputio kod zubara u Dom zdravlja Odžaci. Tamo mu je izvađen zub i otvoreno bolovanje. Tek 22. marta je obavešten da mora da bude u izolaciji. Dan nakon toga obišao ga je policajac, koji ga je zatekao kod kuće i sa kojim je razmenio kontakte. Od kad je dobio rešenje, on se pridržavao obavezne samoizolacije. Ipak, sutradan, 24. marta, u devet ujutru je došla policija i uhapsila mog supruga“, opisuje ona redosled događaja.

Ivana napominje da njen muž nije zaražen koronavirusom, što je potvrdilo testiranje kojem je podvrgnut, te da mu je suđenje zakazano za četvrtak, 9. april.

„Trebalo bi za mesec dana da se porodim, ne mogu da zamislim da on neće moći da prisustvuje tome. Čuli smo da su neki momci u Vršcu dobili uslovne kazne. Ja se nadam da će i on tako proći“, navodi ona, dodajući da je licemerno što su pojedine javne ličnosti, koji su morali da poštuju mere samoizolacije, pušteni veoma brzo na slobodu.

„To je potpuno licemerno i nepravedno. Čitam da su fudbaleri i pevači sklopili dogovore i da su pušteni na slobodu. Izgleda da ja kao mali čovek ne mogu da se izborim za svoja prava, jer zakon nije isti za sve“, naglašava ona.

Advokat Vladimir Gajić: Građani se izvode pred preke sudove

Zrnićev advokat Vladimir Gajić navodi da nije tačno da njegov klijent nije poštovao meru obavezne izolacije, te da je njegova situacija, kako ističe, slika i prilika mnogih slučajeva u Srbiji.

„Njegova prodica je odlučila se bori i zvali su me da pokušam da im pomognem. U javnosti je poznato da smatram da je to ‘preki sud’, da su postupci protivustavni i protivni Zakonu o krivičnom postpupku. Stoga ću se, u skladu sa tim stavom, postaviti na pomenutom suđenju“, rekao je Gajić.

On smatra da je licemerno što se građanima sudi zbog kršenja samoizolacije, dok to nije slučaj sa javnim ličnostima i političarima, zato što se, prema njegovoj oceni, režim koji je na vlasti u Srbiji ponaša kao da je izvan zakona.

„Njihovo članstvo i simpatizeri mogu da rade šta hoće. Zakoni se odnose na sve ostale građane, a ne na njih. Obični, vrlo često siromašni, građani dobijaju po dve ili tri godine zatvora. U tom smislu je jasno da su građani neravnopravni u odnosu na propise koji su sada važeći“, objašnjava Gajić, navodeći kao primer nedavnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Mađarskoj.

„Kod predsednika Srbije postoji zakonsko isključenje. On može da se vrati u zemlju i da ne bude u izolaciji. Međutim, nisam siguran za delegaciju koja je bila sa njim. Prema tome, zakoni ne važe za sve građane jednako“, zaključuje Gajić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram