Foto: Nova.rs, Shutterstock

Poslednji petak u novembru rezervisan je za sve ljubitelje šopinga, a popusti za Black friday i te kako znaju biti primamljivi. Ali, pre nego što se "bacite" na kupovinu, trebalo bi dobro da razmislite o nekim stvarima kako se, posle praznog novčanika, ne biste hvatali za glavu.

Iz Udruženja potrošača „Efektiva“ za Nova.rs kažu da kupovina stvari na sniženju zahteva mudrost i samodisciplinu, te da nikada ne treba da kupujemo stvari samo zato što su na sniženju.

Zato vam donosimo nekoliko saveta koji vam mogu biti od velike pomoći da da nabavite samo ono potrebno, sačuvate novac i potrošite ga na neke druge, pametnije stvari.

Pročitajte još:

Pratite omiljene brendove

Dobra ideja je da pratite najdraže brendove na društvenim mrežama i prijavite se na njihove newslettere kako biste među prvima saznali za nove akcije. Brendovi često nude i raniji pristup šopingu i popustima članovima koje imaju u svojoj bazi, a tako ćete osigurati da željeni komad dodate u svoju korpu za kupovinu.

Odredite budžet

Pre odlaska u kupovinu, odredite budžet koji želite da utrošite u danima sniženja. Bez obzira na to koliko je nešto sniženo, ne znači da vi to možete sebi da priuštite. Tako ćete izbeći grižu savesti kada vas prođe šoping groznica ili napad panike kada računi od kreditne kratice dođu na naplatu. Sa sobom uvek nosite gotovinu, tako vam se neće dogoditi da prekoračite limit.

Crni petak Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Spisak neophodnih stvari

Nakon što ste ustanovili šta vam treba i temeljno istražili gde se nalaze najbolja sniženja, sve to stavite na papir. Ako već znate i u koji šoping centar idete, ili čak ako idete na više lokacija, utvrdite redosled radnji po prioritetu i tako ih stavite na spisak. Znate i sami kako to ide, gužve budu velike, atmosfera napeta i svi nekud žure, tako da kupovina bez spiska samo može da vam oteža ovo iskustvo.

Foto: Nova.rs

Dobro isplanirajte kupovinu

Ako imate spisak predmeta na sniženju koje želite da kupite, dobra ideja je znati i gde tačno planirate da ih tražite. Lutanje po gradu i prolazak pored raznih prodavnica s velikim crvenim natpisima o sniženju, samo vas mogu dovesti u iskušenje da malo „zavirite“ i pretražite šta imaju u ponudi. Sve vas to može dovesti do neplanirane kupovine i vraćanja kući sa kesama onog što vam zaista nije potrebno.

BONUS VIDEO: crni petak ušće popusti kupovina cene šoping centar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar