Aleksandar Vučić Foto: TANJUG live

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Budimpešti da dolaze teža vremena i da veruje da ćemo, usled narastujućeg sukoba u Ukrajini, biti pod još većim ekonomskim i energetskim pritiskom. "Ključna borba biće da sačuvamo nisku cenu struje i gasa ne samo za domaćinstva, već i za kompanije da ne izgube svoje mesto u proizvodnom lancu", naglasio je on.

Vučić se danas sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, a na trilateralnom sastanku dogovoreno je kako će i na koji način tri zemlje da se izbore sa migracijama, što će doprineti poboljšanju bezbednosne situacije u Srbiji.

Dogovoreno je, kako je rekao, pre svega sa Mađarskom, ali i sa Austrijom, da jedni drugima pomažu kada su u pitanju gas, hrana, čuvanje naših granica od nekontrolisanog upada ilegalnih migranata.

Vučić je dodao da građani nemaju za sada razloga za brigu, iako mnogo teža vremena tek dolaze.

„Ključna borba biće da sačuvamo nisku cenu struje i gasa ne samo za domaćinstva, već i za kompanije da ne izgube svoje mesto u proizvodnom lancu“, rekao je Vučić i dodao da „samo najjači opstaju, a da mali igrači nemaju šanse“.

Uskoro će, kako kaže, u regionu doći do zatvaranja šoping molova jer se neće isplatiti radnjama da plaćaju rentu i visoke cene energije.

Napominje da je do 31. marta ostalo nešto više od šest meseci i da je sada potrebno doneti odluku o početku grejne sezone.

Dodao je da će se u četvrtak u Pragu sresti sa Ursulom fon der Lajen i da će tema razgovora biti predstojeća zima.

„Danas smo pričali o bezbroj važnih tema. Mnogo je važno da se govori i o finansijama da vidimo kako da rešimo probleme u budućnosti. Moramo da čuvamo svoju stabilnost. Ljudi za sada nemaju preveliki razlog za brigu, ali mnogo teža vremena tek dolaze“, rekao je on, napominjujući da “ sve što smo stekli i zaradili možemo izgubiti za šest meseci zbog neodgovornosti lidera u svetu“.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da su danas tema razgovora bile važne investicije koje treba da obuhvate ceo Balkan.

„Svi ćemo 31. marta analizirati ko je šta izgubio, ali će glavno pitanje biti ko će preživeti sledeću jesen i zimu. Zapamtite to“, rekao je on.

Vučić dodaje da će mali i slabi propasti već do marta, a da će oni malo jači dočekati sledeću zimu.

Nadam se poseti Makrona

Vučić je rekao da je noćas razmenio poruke sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o prestojećem skupu Evropske političke zajednice u Pragu i da se nada Makronovoj poseti Srbiji u prvoj polovini 2023. godine.

On je podsetio da je ideja Evropske političke zajednice upravo Makronova.

“Videćemo se u Pragu, a verujem da ću uskoro imati priliku da se posebno vidim sa Makronom. Još jednom sam mu uputio poziv da poseti Srbiju i verujem da će u prvoj polovini 2023. godine on ponovo posetiti Srbiju”, rekao je Vučić, dodajući da je ta poseta veoma važna zbog mnogo pitanja.

BONUS VIDEO: Umesto 72 sata – Vučićevo obraćanje za 312 sati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare