Deponija Sopot pozar
Deponija u Sopotu požar Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zeleni front Pokreta "1 od 5 miliona" ocenio je danas da "Srbija postaje velika deponija" ističući da je evropskim susedima veoma stalo da Srbija počisti u svom dvorištu jer se "smrad širi i preko granica" i da je Srbiji omogućen pristup sredstvima iz evropskih IPA fondova, kojima bio znatno popravila stanje svoje životne sredine.

„Hoće li nas zatrpati smeće dok ovi na vlasti vagaju i svađaju se oko toga ko će se ovajditi u poslu sa reciklažom”, ističe u saopštenju taj pokret, naglašavajući da „sa više od 3.000 divljih deponija i ovakvim izgledom tzv. uređenih deponija“ Srbija spada među „najneuređenije države u Evropi“.

Evropskim susedima, kako ističe Pokret, veoma je stalo da Srbija počisti „po svom dvorištu, jer smrad se širi i preko granica“.

„Omogućili su nam pristup sredstvima iz evropskih IPA fondova, kojima bismo znatno popravili stanje svoje životne sredine. Međutim, da bismo koristili ta sredstva, EU traži ozbiljnu tehničko-projektnu dokumentaciju koju vlasti u Srbiji očigledno nisu spremne da dostave. U Srbiji ne postoji ozbiljna strategija upravljanja otpadom. Sa procentom od sedam odsto recikliranog otpada, daleko smo ispod proseka EU koji se kreće između 50 i 60 odsto“, naglašeno je u saopštenju.

Zeleni front „1 od 5 miliona“ ističe da je „otpad ozbiljan resurs“, ali da to u Srbiji još nije shvaćeno, što je zbog nedovoljnih recikliranja košta u tri segmenta.

Prvi je ogroman broj deponija i smetlišta sa kojih se smeće razgrađuje i oslobađaju opasne materije koje dospevaju u vodu za piće i obradivo zemljište.

Drugi je da se godišnje gubi više od 150 miliona evra jer se otpad ne reciklira, a da se istovremeno gubi i više od 20.000 zelenih radnih mesta, koliko bi se moglo obezbediti u reciklažnoj industriji.

U saopštenju se ukazuje da Slovenija reciklira više od 90 odsto svog otpada, a Srbija svega sedam odsto, što pokazuje da je „na dnu lestvice ekološki uređenih zemalja“.

“Razlog zašto je ova oblast toliko zanemarena, verovatno leži u tome što vlastodršci i njihovi kumovi i partneri još uvek nisu uspeli da se dogovore ko će se u toj oblasti ovajditi”, zaključuje u saopštenju Zeleni front “1 od 5 miliona”.

Bonus video – Prijavljivanje divljih deponija preko aplikacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar