Ministarka za energetiku Zorana Mihajlović izjavila je da bi struja trebalo da poskupi što pre. Ipak, ona dodaje i da Vlada tek treba da odluči o ceni, pa ne želi da licitira o procentima poskupljenja.

„Moj zadatak je i da građanima Srbije kažem ‘struja nije jeftina’. EPS uzima novac kroz kredite, država mu to garantuje, ali je činjenica da mu je potrebna i cena električne energije – da li će to biti i kada će biti, Vlada i Agencija za energetiku će odlučivati o tome“, rekla je Mihajlović.

Podsetimo, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da struja mora da poskupi, ali ne sada.

Po svemu sudeći, ministarka Mihajlović se sa njim ne slaže i smatra da struja treba da poskupi što pre.

Možda nije sigurna u to kada i koliko će struja poskupeti, ali je u jedno potpuno ubeđena – struju ćemo uvoziti i ove zime.

„Plan je, kada se EPS oporavi, da sledeće godine ne bude uvoza struje, ali je uvoz električne energije ove godine neminovan“, kazala je Mihajlović.

Iako se ne slaže sa stavom predsednika Vučića o tome da struja još uvek ne treba da poskupi, Mihajlović ističe da Vučić na ovaj način vodi računa O celOJ teritorijI
Srbije i da u aktuelnoj krizi obezbedi ono što je neophodno, prvenstveno hranu što, kako ističe, on odlično radi, ali je njen posao da „pomogne EPS-u kome je potrebno više novca“.

Ona je podsetila i na to da su kriterijumi da neko dobije olakšice i umanjenje na računu za struju, pre svega, primanja tog domaćinstva, broj članova domaćinstava, da li neko već spada u socijalnu kategoriju, kao i to da li neko struju koristi za medicinske svrhe i rad nekog uređaja koji služi za lečenje.

Mihajlović ističe da je ovom Uredbom omogućeno da ugroženim kupcima stižu „mnogo niži računi“, a procenjuje da će ove pogodnosti koristiti 200.000 domaćinstava.

Bonus video: Zorana MIhajlović u novom sukobu sa stranačkim kolegama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare