Liza Karmen Vang, Forbes Power Women's Summit Foto: Goran Srdanov/Forbes

Američka preduzetnica Liza Karmen Vang smatra da žena, da bi postigla ono što želi, mora da ima mišljenje i glas i mora biti „bad bitch”, ali ne u negativnom smislu.

Liza Karmen Vang je na Power Women’s Summit-u u Beogradu govorila o tome kako je ispisala značajan put od ranih dana kao gimnastičarka u Kući slavnih SAD-a do hrabre investitorke i osnivačice kompanije Bad Bitch Empire. Njeno putovanje je svedočanstvo o oslobađanju od okova društvenih očekivanja i redefinisanju sopstvene vrednosti po sopstvenim pravilima, piše Forbes.

Liza je autorka “The Bad Bitch Business Bible”, revolucionarne knjige koja podstiče žene da se oslobode društvenog ispiranja mozga i preuzmu kontrolu nad svojim sudbinama.

Forbes Power Women’s Summit Foto: Goran Srdanov/Forbes

„Veliki deo života sam provela kao dobra devojka, ali shvatila sam brzo da biti dobra devojka znači doći do vrata koja će ti se otvoriti za posao, ali kad treba doći do pozicije onda morate biti ‘bad bitch’ – žena koja ima mišljenje, glas, koja ne prihvata nepoštovanje“, poručila je Liza Karmen Vang na panelu o ženama koje krše pravila i žele da se čuje njihov glas (She for braking the rules) u razgovoru sa urednicom Forbes BiH Ikom Ferrer Gotić.

Liza je prepoznala da su obrasci poslušnosti, pristojnosti i savršenstva koje je sledila bili štetni kako je odrastala. Ponašanje dobre devojke pretvorilo se, kako je navela, u ugađanje ljudima, netraženje pomoći, izbegavanje konflikta i stavljanje sopstvenih potreba na poslednje mesto.

Imala je, kako kaže, dobar posao na Vol stritu, ali je rešila da ga napusti jer je pomislila da može mnogo više da postigne kada je sama sebi šef.

Rekla je da je bila mnogo stidljiva, da je često išla u biblioteku i pronalazila prijatelje u likovima iz knjiga, „jer niko nije htio da bude njen prijatelj“.

„Ne smete biti stidljivi – ako ste izvršni direktor svog biznisa i ako ne govorite nikome o svom biznisu, niko neće govoriti o vama, nećete zaraditi novac. Morate reći da nemate vremena da budete stidljivi i ćutljivi. Zašto se bojite da govorite? Da li se bojite šta će drugi ljudi da kažu o vama? Morate da shvatite da je vaš glas vredniji od glasa ostalih ljudi“, rekla je Liza.

Ona je istakla da ne želi da bude kao muškarac i da ne želi da se oblači, a ni ponaša kao muškarac.

„Zašto bih vodila biznis kao muškarac?“, pitala je.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare