PKS: Odluka Prištine šteti privrednicima, jutros na Merdaru više od 130 kamiona

Biznis 22. sep. 202117:45
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Na administrativnom prelazu Merdare jutros je bilo više od 130 kamiona, čekanje je veliko, jer se kamioni sa drugih prelaza preusmeravaju na ovaj i očekujemo da će takva situacija potrajati još nekoliko dana, izjavio je Marko Mandić iz Privredne komore Srbije (PKS).

„To je veliki trošak za prevoznike. U ovom trenutku problem je i to što je na prelazima procedura takva da vozači ne mogu da izađu i uzmu tu probnu tablicu, ali očekujemo da se vremenom gužve smanje“, rekao je Mandić.

Dodao je da dnevno u oba smera prođe oko 440 kamiona.

On je istakao da su PKS i privrede regiona zastupljene preko Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana bile protiv te mere i kad je ona najavljena, smatrajući da ona šteti srpskoj, kosovskoj i ostalim privredama, kao i evropskim kompanijama čija roba tranzitira tim putevima.

„Smatramo da privreda u ovakvim situacijama uvek plaća cenu političkih odluka koje ne donose čak ni neku političku korist, što se pokazalo ranije na primeru taksi“, ocenio je Mandić koji je rukovodilac Centra za komorski investicioni forum pri PKS.

„Najveći deo robe koja je išla dole služila je za dalju preradu ili su to sredstva za rad, a svega trećina su gotovi proizvodi koji su išli u potrošnju. Samim tim su štetu trpele srpska i privreda regiona, ali u velikoj meri i kosovske kompanije čiji izvoz u Albaniju je zbog toga opao“, rekao je Mandić.

Dodao je da zato ne veruje da će se ovog puta ponoviti situacija sa taksama.

Privreda regiona poziva na uklanjanje barijera, jer ovakvi potezi bacaju senku na napore koji se čine u sklopu inicijative Otvoreni Balkan za stvaranje zakedničkog regionalnog tržišta.

„Nama u PKS-u je utoliko više žao, jer je ideja o regionalnoj saradnji potekla tokom prvih susreta predstavnika privrednih komora Srbije i Kosova i očekujemo da će se strasti smiriti i da ćemo nastaviti sa izgradnjom zajedničkog tržišta, jer od toga svi imamo koristi i predstavlja nezamenljiv put da svi idemo napred“, naglasio je Mandić.

Bonus video – Na Jarinju i Brnjaku mirno, sve više građana se pridružuje protestima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar