Foto:Sanja Petrov/Nova.rs

Kilogram junećeg mesa u Vranju košta oko 750 dinara, piletina se može naći po ceni od 300 i više dinara po kilogramu, belo meso bez kosti je oko 450-500 dinara, svinjsko meso je sada oko 500-550 dinara, dok je, prema navodima portala "Potrošač", prasetina početkom godine u Vranju bila tek 420 dinara, za razliku od ostalih gradova gde je bila i do 200 dinara skuplja.

Prema rečima naših sagovornika, „tajna“ jeftinijeg mesa u Vranju su lokalne mesare koje kupuju od stočara iz planinskih sela u okrugu, poput onih u okolini Trgovišta (Pčinja) i Preševa, dok su cene jela od mesa u restoranu niže u odnosu na ostatak Srbije samo odraz standarda koji je niži.

Kako objašnjava vlasnik poznatog lokalnog restorana domaće kuhinje Ivica Cvetković, cena se razlikuje zbog načina snabdevanja, jer se u većim gradovima meso nabavlja preko velikih sistema – velikih mesara koje dobro rade, ali one uglavnom uzimaju od dobavljača meso koje do njih stiže.

„Ovde, međutim, još uvek funkcioniše sistem da neke male mesare mogu da otkupljuju stoku, a nakon veterinarskog pregleda se klanje vrši u lokalnim klanicama“ – započinje.

Foto:Sanja Petrov/Nova.rs

Kako objašnjava, stočarima u okolini Trgovišta i Preševa se više isplati da lokalcima prodaju stoku, nego li velikim sistemima, „koji se dodatno tamo ugrađuju“.

„Manji je lanac, od proizvođača do mesare je samo jedan posrednik i meso ne dobije više puta „ugradnju“. U startu je skuplje, ali krajnja varijanta je jeftinija. Ispada da Vranjanci jedu mnogo bolje meso za manje pare!“ – ističe.

Tako je, na primer, velika razlika između cena junetine.

„Kad bih uzeo od firme koja se time bavi u Nišu, obična junetina me košta negde preko 800 dinara po kilogramu, a ovo što sam na primer uzeo za stekove, cela leđa, ispada oko 6-7 evra po kilogramu“ – dodaje.

Cene jela od mesa u lokalnim restoranima umeju da budu i dva do tri puta niže od cena u većim gradovima, iako se nabavna cena mesa ne razlikuje toliko drastično u ostalim krajevima Srbije.

Kako objašnjavaju naši sagovornici iz ugostiteljstva, niske cene u menijima nisu odraz drastično jeftinijeg mesa, već standarda u Vranju.

„Zbog slabije kupovne moći naša marža je manja nego u većim gradovima, bez obzira na to što imamo manje-više iste troškove“, kažu naši sagovornici.

BONUS VIDEO: Srpsko meso na evropskoj trpezi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare