Obilaznica, Bubanj potok, autoput, auto-put, auto put, saobraćaj, ilustracija
Foto: N1

Britanska izvozna kreditna agencija UKEF (UK Export Finance) je na Globalnom investicionom samitu u Londonu obezbedila zajam u iznosu od 356 miliona funti, odnosno 430 miliona evra za izgradnju 5G autoputa u Srbiji, saopštila je Ambasada Velike Britanije u Beogradu.

Projekat izgradnje Moravskog koridora (E-761) tako postaje prvi projekat u Srbiji koji će koristiti podršku najstarije svetske izvozne kreditne agencije, a ukupan iznos koji je UKEF opredelio za kreditiranje lokalnih projekata je oko četiri milijarde funti.

Predviđeno je da Moravski koridor spoji Pojate i Preljinu i bude jedna od najmodernijih saobraćajnica u regionu, budući da projekat konzorcijuma Behtel-ENKA predviđa najnoviju telekomunikacijsku opremu, signalizaciju i tehnologiju za kontrolu poplava, odnosno sisteme za zaštitu životne sredine.

“Oduševljena sam jer je danas potvrđena UKEF podrška za projekat Moravski koridor. Ova najava je potvrda da radimo na jačanju odnosa UK i Srbije usmerenim ka budućnost,” rekla je britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod.

Ona je naglasila da je kreditnu liniju vrednu četiri milijarde funti UKEF opredelio za podršku razvoju infrastrukture u Srbiji.

„Ujedinjeno Kraljevstvo ima ogromno iskustvo i stručnost ne samo u izgradnji puteva, već i u sektorima poput železničke inovacije i zelene energije. Ovi sektori su kljućni za budući razvoj Srbije i šireg regiona Zapadnog Balkana“, naglasila je Makleod.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar