Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za sada je samo dvadesetak od ukupno 400 turističkih agencija dobilo zeleno svetlo osiguravajućih kuća da uplati polisu osiguranja, bez koje agencije ne mogu da dobiju licencu za rad. Međutim, upozorava za Nova.rs predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Marija Matijević, ponuđena cena je toliko velika da će samo retki to moći sebi da priušte. Matijević kaže i da će od novembra u ovom sektoru početi masovna otpuštanja, a, ukoliko država ništa ne učini, zanimanje turističkog radnika u Srbiji će - nestati.

Matijević kaže za Nova.rs da su do sada tri osiguravajuće kuće – Globos, Dunav i Triglav,  ponudile određenim turističkim agencijama polise osiguranja. Ponudu je, kako kaže, dobilo oko 20 od ukupno 400 turističkih agencija.

Kako kaže, među onima koji su dobili „zeleno svetlo“ ima i većih i manjih agencija.

Povezane vesti:

Bivši potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić prethodno je rekao da su osiguravajuće kuće u ponedeljak počele da izdaju polise osiguranja turističkim agencijama, čime je odblokirana procedura za izdavanje licenci.

“Osiguravajuće kuće će na osnovu bilansa poslovanja i procene rizika za svaku pojedinačnu agenciju, nastaviti ovaj proces, ali je to sada stvar poslovnog odnosa između osiguravača i organizatora putovanja”, naveo je Ljajić.

Predsednica UTAS-a kaže da su članice udruženja, na čijem je čelu, većinski bile osigurane kod Dunava, Triglava,  Milenijuma  i Save, kao i da bi sa povratkom poslednja dva osiguravajuća društva situacija mogla da se popravi.

„Očekujemo da se Milenijum i Sava do kraja nedelje izjasne da li će raditi, i na koji način – koja će biti cena polise, i da li će ih nuditi na tri meseca, godinu dana, ili neki treći period“, kaže ona.

To međutim, mnogim turističkim agencijama ništa neće značiti, jer su polise toliko visoke da neće moći da se osiguraju.

Marija Matijević Foto: N1

“Polisa za najmanje agencije iznosi 8.000 evra godišnje, a za najveću 18.000 evra, na šta se dodatno plaća porez“, kaže Matijević.

Poređenja radi, za sve manje agencije se do 2018. godine cena polise kretala od 500 do 700 evra, da bi krajem 2018. taj iznos skočio na 2.500 evra.

To je bila cena polise koje su male agencije platile i početkom ove godine, samo što njeno trajanje nije bilo godinu dana, već svega devet meseci.

„Mizeran je broj onih koji su u stanju da plate tako visoke polise. Za male agencije su i nameti od 2.500 evra bili preveliki, a namet od 8.000 evra bi i pod normalnim uslovima poslovanja bio potpuno neprihvatljiv“, kaže predsednica UTAS-a.

Od novembra počinju masovna otpuštanja

Matijević tvrdi da agencije svakog meseca plaćaju dažbine, a prihode gotovo da i ne ostvaruju zbog čega će, ako uskoro ne dobiju ozbiljniju pomoć države, većina otići „pod ključ“.

Foto: Domaćinstvo Šekler/Promo

„Očekuju se jako velika otpuštanja od 1. novembra, jer se stiču uslovi za to posle prve pomoći države. Tu pomoć su skoro svi u turizmu uzeli, jer su se nadali da će se nešto promeniti i da će od sezone ipak nešto biti“, kaže ona i dodaje:

„Ako se ništa ne promeni, mislim da će se do kraja godine većina agencija zatvoriti. Ako naša problematika ne bude postojala na višoj razini, nestaće ceo sektor, nestaće zanimanje turističkog radnika.“

Povezane vesti:

Napominje da bi država o tome trebalo da misli jer i turistički radnici predstavljaju svojevrsne ambasadore zemlje, koji između ostalog dovode strane turiste u Srbiju.

Smatra da bi od osiguravajućih kuće bilo u redu da spuste cene polisa, kao i da smanje cenu za narednu godinu, ali najvažniju pomoć očekuje od države.

„Nama je u ovom momentu dugo tražena sektorska, bespovratna pomoć najpotrebnija. Takođe apelujemo da krediti koji su nam odobreni kod Fonda za razvoj budu realizovani barem u roku od 30 dana. Imamo slučajeve gde su ljudi predavali i nemaju odgovor već tri, četiri, pa čak i pet meseci“, poručuje ona.

Nada se, kako kaže, da će „poslednji vapaj“ turističkih radnika neko i čuti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar