Foto: Privatna arhiva Sanje Kovačević

Ukoliko se uskoro konkretnim merama ne pomogne turističkim agencijama, ogroman broj zaposlenih od 1. novembra ostaće na ulici, većina agencija će bankrotirati, a zamenska putovanja biće dovedena u pitanje, rekla je za Biznis.rs predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Marija Matijević.

Problem sa osiguravajućim kućama još nije u potpunosti rešen, agencije već mesecima nemaju nikakve prihode, na pomoć u vidu kredita čeka se od marta, a da bi uopšte opstali neophodne su sektorske mere i bespovratna finansijska pomoć, objašnjava Matijević.

Ona ističe da su tri osiguravajuće kuće – Globos, Dunav i Triglav – ponudile određenim turističkim agencijama polise osiguranja i za sada je oko 15 agencija dobilo zeleno svetlo.

„Osiguravajuće kuće nisu svim turističkim agencijama slale svoje upitnike i obrasce. Vršena je selekcija, a ostaje nejasno po kom osnovu i kriterijumu”, navodi Matijević i dodaje da postoje najave da će sa ponudama uskoro izaći i Milenijum i Sava osiguranje.

Prema njenim rečima, veoma mali broj agencija moći će da prihvati nove uslove osiguravajućih kuća s obzirom da pandemija ne jenjava i da je situacija u turizmu alarmantna.

„Poražavajuće je da je cena polise za najmanju agenciju 8.000 evra, plus porez, a za najveću 18.000, i to u uslovima kada ne poslujemo već osam meseci. Nemamo nikakve prihode i pitanje je da li ćemo uopšte moći normalno ponovo da radimo“, kaže Matijević i napominje da su agencije imale problem i sa manjim polisama.

U svojim novim zahtevima, udruženja turističkih agencija UTAS i ANTAS traže bespovratnu finansijsku pomoć, ali i da se krediti Fonda za razvoj rešavaju po hitnom postupku, kaže Matijević.

„Neophodna nam je bespovratna pomoć od milion do pet miliona dinara po agenciji i da se krediti Fonda za razvoj, koji su dati kao olakšica i pomoć, realizuju sa rokom od maksimum 30 dana“, napominje predsednica UTAS.

Takođe, kako navodi, u svojim zahtevima zatražili su i novi moratorijum na otplatu kredita, otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa i odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu i dobit u vreme vanrednih okolnosti, a na listi zahteva je i hitno rešavanje problema polisa i pomoći turističkim vodičima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar