Foto:Shutterstock

Instat plaćanje, gde novac na račun "leže" za nekoliko sekundi od trenutka davanja naloga za plaćanje u Srbiji je zaživelo pre tačno dve godine. Za to vreme, od 22. oktobra 2018. godine do danas, izvršeno je tačno 27.071.755 instant plaćanja ukupne vrednosti 269.976.560.375,45 dinara, objavila je Narodna banka Srbije.

Prosečno vreme izvršavanja transakcija instant plaćanja u sistemu je oko 1,2 sekunde.

Sistem, kako ističu u NBS, beleži stalni rast prometa, a 21. septembra 2020. godine postignut je i najveći dnevni broj plaćanja od početka rada sistema – ukupno 142.769 plaćanja.

Kako ističu u centralnoj banci, platni sistem za instant plaćanja – IPS NBS sistem, uveden je u cilju podsticanja inovacija u finansijskom sektoru i podrške digitalizaciji i razvoju bezgotovinskih plaćanja u zemlji.

„IPS NBS sistem daje mogućnost da se plaćanja građana i privrede izvršavaju tokom celog dana svakog dana u godini, odnosno u režimu 24/7/365, a sam prenos sredstava na račun primaoca plaćanja obavlja se u svega nekoliko sekundi nakon čega primalac tim sredstvima može slobodno raspolagati“, ističu u NBS

Svim korisnicima platnih usluga banke su u okviru svojih postojećih bankarskih aplikacija za elektronsko i mobilno bankarstvo omogućile instant plaćanja.

„Takođe, zahvaljujući jednostavnom korisničkom iskustvu instant plaćanja se u svega nekoliko koraka mogu inicirati u pojedinim prodavnicama korišćenjem opcija IPS Pokaži i IPS Skeniraj u aplikacijama za mobilno bankarstvo. Od februara ove godine instant plaćanja omogućena su na prodajnim mestima najvećeg trgovinskog lanca u zemlji Merkator S, IDEA i Roda, na preko 350 prodajnih i 1.500 naplatnih mesta, zahvaljujući saradnji koju je ovaj lanac uspostavio sa Bankom Poštanska štedionica“, ukazuju u NBS.

Sredinom leta prve banke su u svoju ponudu uvele aplikacije za prihvatanje instant plaćanja na mobilnim telefonima trgovaca, namenjene naročito onim malim trgovcima i zanatlijama koji do sada nisu prihvatali bezgotovinska plaćanja na svojim prodajnim mestima.

„Reč je o Banci Poštanska štedionica koja je u saradnji sa trgovinskim lancem Merkator S omogućila ove aplikacije za plaćanja kod dostave proizvoda kupljenih u web prodavnici ovog trgovinskog lanca, kao i Komercijalnoj banci koja je omogućila instant plaćanja putem mobilne aplikacije u vozilima privrednog društva Pink taksi. Od juna meseca omogućena su i instant plaćanja kod kupovine robe i usluga na internetu. Prvi internet trgovci koji su omogućili instant plaćanja u svojim virtuelnim prodavnicama su Laguna, Vulkan i Tehnomanija u saradnji sa Banca Intesa i Raiffeisen Bank“, navela je NBS.

Pored toga, kako se ističe, korišćenjem opcije „IPS Skeniraj“ na jednostavan način mogu se platiti i mesečni računi svih najvećih izdavalaca u zemlji, ali i „brojnih javnih komunalnih preduzeća, skeniranjem NBS IPS QR koda koji je odštampan na tim računima“, ističu u NBS dodajući da će i broj tih preduzeća će biti veći.

Narodna banka Srbije najavljuje pripremu validatora i generatora NBS IPS QR koda. Time bi, kako se ističe, bilo olakšano svakom privrednom subjektu da na svojim fakturama kreira NBS IPS QR kod i time pojednostavi plaćanje kupcima.

Prenos novca putem broja mobilnog telefona

Tokom naredne godine banke će zahvaljujući funkcionalnostima IPS NBS sistema omogućiti korisnicima mobilnog bankarstva prenos sredstava primaocu samo uz poznavanje broja mobilnog telefona tog primaoca, najavila je NBS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar