Foto: Illia Uriadnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom marta meseca smo 1,6 miliona puta kliknuli na "plati hitno" i time novac za sekund prebacili nekom drugom na račun, i to u ukupnoj vrednosti od 15 milijardi dinara.

Sistem instant plaćanja Narodne banke Srbije proteklog meseca registrovao je ukupno 15 milijardi dinara prometa. Svaki dinar vlasnika je promenio, u proseku, za 1,1 sekund.

Podaci NBS pokazuju da je prosečna vrednost jedne transakcije bila 8.890 dinara, a takvih je svakog dana bilo ukupno 54.423.

Sistem instant plaćanja karakteriše mogućnost da u bilo koje doba dana ili noći, najčešće putem e-bankinga, ili m-bankinga, može da se popuni nalog za plaćanje i da novac, gotovo istog trenutka „legne“ na račun drugog vlasnika, bilo da je to javno komunalno preduzeće, neki drugi „obični“ korisnik računa kome prebacujemo novac ili prodavnica u kojoj plaćamo putem QR koda, što je tek zaživelo.

Poredeći mart sa januarom ove godine, koji je takođe imao 31 „radni dan“ za ovakvu vrstu plaćanja, primetan je porast i broja i ukupne vrednosti transakcija. Tako je u januaru zabeleženo ukupno 1,54 miliona transakcija u vrednosti od 13,6 milijardi dinara.  To znači da je od januara do marta mesečni promet uvećan za 1,4 milijarde dinara, a broj plaćanja je porastao za 150.341 transakciju. Dnevno, u proseku, trošimo približno isto: 8.890 dinara sada, naspram 8.838,4 dinara u januaru 2020.

Međutim, kada martovske podatke ukrstimo sa lanjskim iz istog meseca, stvari izgledaju znatno drugačije: ukupna vrednost transakcija „propuštenih“ kroz ovaj „brzi kanal“ plaćanja bila je gotovo tri puta veća!

Tako smo, marta 2019, na ovaj način utrošili „svega“ 5,9 milijardi dinara, naspram sadašnjih 15 milijardi. Broj plaćanja pre godinu dana bio je svega 415.722, dok je danas – 1.687.124 mesečno. To je ravno četiri puta više transakcija tokom jednog meseca.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter