qr kod instant plaćanje
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Ajvar, kačkavalj i slatko od jagode prvi su proizvodi kupljeni u Srbiji putem sistema instant plaćanja. Guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković platila je ova tri proizvoda putem svoje m-banking aplikacije sa integrisanim QR kodom za instant plaćanje.

„Uz kartice i gotovinu sad je kupovina omogućena i mobilnim telefonim, da ne čekate dan knjiženje transakcije, a imate sve iste pogodnosti po pitanju reklamacije i sigurnosti plaćanja kao i kod svih ostalih načina plaćanja“, rekla je Tabaković.

Trgovac ima 60 sekundi vremena da očita qr kod sa kupca telefona, nakon što na fiskalnoj kasi „iskuca“ sve proizvode.

Ona je istakla da je 27. februar za Srbiju praznik jer će u našoj zemlji svaka banka moći da omogući svojim klijentima primenu instant plaćanja kroz mobilnu aplikaciju banke, tzv. m-banking.

Za sada je ovaj način plaćanja omogućen klijentima Poštanske štedionice u svim objektima Merkatora S – Ideji, Rodi i Merkatoru.

qr kod instant plaćanje
Foto: Profimedia.rs

Kada ostale banke omoguće novu uslugu svojim klijentima, opcija plaćanja IPS QR kodom biće automatski uključena u mobilnu aplikaciju banke, koja se koristi za m-banking.

Za postojeće korisnike m-bankinga biće dovoljno da ažuriraju svoju aplikaciju, a novi će je jednostavno „skinuti“ sa Google Stora ili App Stora.

U Srbiji svaka banka koja ima m-banking omogućava tu uslugu.