Foto:Shutterstock

Računi koje građanima šalju "Infostan", Elektroprivreda, Telekom, Telenor, VIP, "Informatika" Novi Sad mogu da se plaćaju očitavanjem QR koda koji je odštampan na samom računu. U Narodnoj banci Srbije ističu da je 13 banaka do sada unapredilo svoje m-benking aplikacije kojim je omogućeno ovakvo instant plaćanje računa.

„Banke koje su unapredile svoje m-banking aplikacije i omogućile korisnicima mobilnog bankarstva da jednostavno i brzo izvrše plaćanje računa skeniranjem NBS IPS QR koda koji su pripremljeni na tim računima su: Banka Inteza, Eurobanka, AIK, Direktna banka, Poštanska štedionica, Komercijalna banka, Rajfajzen, OTP banka, Sberbanka, NLB banka, Kredi agrikol, Erste banka i Mts banka. U narednom periodu, pridružiće im se i ostale banke“, navode u NBS.

Korisnici, kako objašnjavaju u centralnoj banci, mogu veoma jednostavno u nekoliko koraka na mobilnom telefonu i bez prekucavanja podataka u m-banking aplikaciju da plate račune na kojima je odštampan NBS IPS QR kod.

„Ovu mogućnost nudi i sve veći broj javno komunalnih preduzeća lokalnih samouprava, tako da korisnici njihovih usluga mogu jednostavno izvršiti plaćanje skeniranjem tog koda. NBS IPS QR kod je obeležen istoimenom oznakom kako bi se razlikovao od ostalih kodova koji nemaju platnu funkciju“, ističu u NBS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare