Vlada na sastanku iznela predlog novog minimalca u Srbiji

Biznis 23. avg. 202114:20
Podeli:
naknada za nezaposlene
Foto:Shutterstock

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES), poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije ni danas nisu postigli dogovor kada je u pitanju povećanje minimalne mesečne zarade za 2022. godinu.

Vlada je danas izašla sa cifrom da minimalna zarada bude 35.012 dinara mesečno, a cena radnog sata je 201,2 dinara. Ipak, konačnog dogovora sa sindikatima nije bilo. Novi sastanak zakazan je za petak, tvrdi izvor „Blica“.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, koji je na sastanku predstavljao poslodavce potvrdio je da danas dogovora oko minimalca koji bi važio za narednu godinu nije bilo.

„U petak očekujemo nove razgovore. Videćemo šta će tada reći sindikati. Za sada imamo ponudu Ministarstva finansija od 35.012 dinara mesečno“, potvrdio je Atanacković.

Pregovori se nastavljaju u trenutku kada je minimalac 32.000 dinara, minimalna potrošačka korpa 39.000, a prosečna penzija nepunih 30.000 dinara. Nastavljaju se i u trenutku kada se polazni stavovi sve tri pomenute strane razlikuju i do 10.000 dinara.

Kao i ranije i sada sindikati traže najviše – i do 43.000 dinara, država nudi nešto više od 35.000, a poslodavci i ovaj put tvrde kako jesu za rast minimalca, ali uz uslov da im država smanji opterećenja na zarade.

Za dve decenije koliko postoji Socijalno-ekonomski savet, sindikati i poslodavci su se samo jednom – 2017. godine – usaglasili oko povećanja minimalne cene rada. Ostalih godina, zbog izostanka dogovora odluku je, kako zakon i predviđa, donosila Vlada.

Jedinstven slučaj imali smo 2011, kada je tadašnja Vlada minimalac povećala ne samo više od toga što su poslodavci nudili, već i više od onoga što su sindikati tražili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar