Goran Vesić Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Deo obilaznice oko Beograda biće tokom juna završen i pušten u saobraćaj, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. To će značajno rasteretiti most Gazela i centar glavnog grada, dodaje Vesić. Biće završena deonica do Bubanj potoka, čime će sav teretni saobraćaj sa Gazele iz pravca Novog Sada i Šida ka Nišu biti izmešten i neće više biti potrebe da prolazi kroz centar Beograda.

Vesić je za televiziju Pink rekao da, kako bi obilaznica bila potpuna neophodno je uraditi još 31 kilometar od Bubanj potoka do Pančeva, čije je projektovanje počelo pre nekoliko meseci.

Prema njegovim rečima, ta deonica je vrlo zahtevna jer ona ne čini samo 31 kilometar saobraćajne obilaznice, „već i 28,8 kilometara železničke obilaznice“.

„Naime, radiće se veliki železničko-drumski most kod Vinče, koji će omogućiti da dobijemo železničku obilaznicu oko Beograda, što znači da sav teretni železnički saobraćaj iz Pančeva, Vršca, Zrenjanina, Kikinde više neće prolaziti kroz glavni grad“, objasnio je ministar.

Kako navodi, time će Beograd dobiti dve obilaznice i veliki drumsko-železnički most na Dunavu kod Vinče, dok će se na sektoru C posle Bubanj potoka raditi dva tunela – Leštane i Bubanj potok.

U Surčinu je sa kineskom kompanijom potpisan aneks ugovora za petlju Jakovo i to je nastavak brze saobraćajnice Surčin – Novi Beorgad, podsetio je Vesić i objasnio da je ova saobraćajnica bitno olakšala put, povezala Novi Beograd i Zemun i skratila za 10 kilometara direktan izlazak na auto-put Miloš Veliki, navedeno je na sajtu Vlade.

Petlja Jakovo je važna jer će, s jedne strane, omogućiti da više od 40.000 ljudi iz Surčina i drugih opština ima direktan izlaz na auto-put, dok će, s druge strane, ukinuti sav teretni, tranzitni kamionski saobraćaj kroz Surčin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar