Miran Pogačar, sastanak, frilenseri
Miran Pogačar Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predstavnik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je za portal Nova.rs da će najavljeni veliki protest frilensera, prvobitno planiran za 24. april biti održan 8. aprila, zbog odluke Vlade Republike Srbije da dostavi predlog zakona Narodnoj skupštini na usvajanje, kojim se rešava problem između države i radnika na internetu. Ovim predlogom frilenseri nisu oduševljeni, što su izjavili i pre nekoliko dana nakon propalih pregovora sa premijerkom Anom Brnabić.

Nakon što je Vlada odbila predlog koji su izneli radnici na internetu, predstavnik ovog udruženja Miran Pogačar rekao je da će frilenseri biti spremni da ponovo izađu na ulice, te naglasio da „ukoliko žele bes-imaće bes“.

„Imam da poručim: “Tražili su bes – dobiće bes”. Zajedno pozivamo ljude da izađu na ulicu 24. aprila. Ako nekim slučajem vlada preduzme korake da ovu pljačku sprovede ranije, ranije ćemo i izaći na ulicu. A 10. aprila ćemo pružiti podršku na ekološkom protestu. Biće nas više hiljada, ako ne i desetine hiljada“, rekao je tada Pogačar.

Vlada je izradila predlog zakona koji će biti dostavljen Narodnoj skupštini na usvajanje, a ubrzo nakon toga najavljeno je da će se planirani protest zbog novih okolnosti pomeriti za 8. april. Miran Pogačar rekao je za Nova.rs da nema više vremena za čekanje, te da je neophodno ranije organizovati protest.

„Vlada je usvojila predlog koji su imali i mi smo odlučili da reagujemo na to. Tog datuma će biti održana sednica Narodne skupštine ali smatramo da tada neće biti ništa usvojeno niti odlučeno. Ukoliko ipak budu to usvojili, mi smo tu i čekamo“, rekao je Pogačar za Nova.rs

On je dodao da se nada da će doći veliki broj ljudi, s obzirom na to da je protest brzo organizovan, te da će biti organizovan prevoz za ljude iz cele zemlje. Pogačar je dodatno rekao da će 7. aprila biti organizovano kampovanje ispred doma Narodne skupštine i najavio blokadu saobraćaja.

„Biće šatora ispred Narodne skupštine, tu ćemo i noćiti, pa ćemo 8. ići na protest. Najavljujemo i blokadu saobraćaja“, zaključio je predstavnik radnika na internetu.

Podsetimo, nakon što je početkom godine Vlada Srbije donela odluku da država naplati retroaktivno porez na zaradu, pokrenut je talas nezadovoljstva radnika na internetu. Više hiljada frilensera okupilo se ispred Narodne skupštine zahtevajući da se povuče sporna odluka, a oglasio se i sam predsednik Aleksandar Vučić koji je poručio da porez mora da se plati.

Pregovori vlasti i flilensera trajali su tri nedelje, a završeni su neslavno. Nakon masovnih protesta, deluje da je došlo do ublažavanja stavova vlasti, a predsednik se ponovo oglasio pre nekoliko dana koji je u jednoj emisiji izjavio da im ipak ne treba naplaćivati porez.

„Ja mislim da tim ljudima je potrebno omogućiti da rade. Sad je jasno kakav porez treba da plate, ali nemojte da im naplaćujete retroaktivno“, rekao je Vučić.

U ponedeljak je stigao novi predlog za radnike internetu, a prema rečima samih frilensera novi predlog je čak i gori od starog.

„To što oni nama nude je čista katastrofa. Ponuda se nije poboljšala, čak se malo pogoršala u odnosu na prethodnu. Oni govore da nam izlaze u susret, a ne da to ne čine, nego nas stavljaju u još veće probleme. Kada je reč o tih 80 odsto, to je laž, manipulacija, bez ikakvih tačnih podataka“, rekao je predstavnik influensera Miran Pogačar.

Neposredno pred sastanak, Pogačar je najavio da će predlog Vladi biti isključivo da plaćaju porez od 2020. godine i ništa preko toga. Nakon što su pregovori propali, frilenseri su najavili povratak ulici i drugim rešenjima kako bi ostvarili svoje ciljeve.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare