Foto: Shutterstock

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) saopštilo je da je Vlada na pregovorima u velikoj meri prihvatila njihove predloge i sugestije i da je praktično uradila otpis 100 odsto potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2016. godine do kraja septembra 2021. godine za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno.

Ovo udruženje, koje je pored Udruženja radnika na internetu prisustvovalo poslednjim pregovorima u Vladi Srbije, navodi da je predstavnicima  Vlade i Poreske uprave iznelo svoj predlog izmena rešenja koji je ranije predložila Vlada. Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), nije do sada bilo toliko eksponirano medijski u rešavanju problema u ovoj oblasti niti se oglašavalo tim povodom koliko Udruženje radnika na internetu.

UFPS je, kako navodi, po sprovedenoj anketi prepoznajući potrebe frilensera, odgovorilo na ponudu Vlade Srbije sa sledećim predlozima koji su prihvaćeni:

– da se u potpunosti otpišu obaveze svim frilenserima čiji je iznos primanja na godišnjem nivou ispod 674.000 RSD

– da plaćeni doprinosi za penziono osiguranje ulaze u penzionu masu

– da se frilenserima koji su zarađivali više od 674.000 RSD godišnje porezi i doprinosi obračunaju u skladu sa Vladinim predlozima, sa povećanjem normiranih troškova i neoporezivog dela

protest frilensera
Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

– da se ponište sva poreska rešenja izdata frilenserima u 2020. godini koja nisu konačna, i da se tim frilenserima vrši obračun u skladu sa izmenama koje je UFPS predložio

– da se u celosti otpišu kamate na sva potraživanja prema frilenserima

– da se odobri plaćanje na 10 godina bez kamate i da kašnjenje sa sobom ne povlači ukidanje pogodnosti plaćanja na rate

– da se u periodu od oktobra 2020. godine do kraja septembra 2021. godine primenjuje isti princip obračuna poreza i doprinosa za frilensere

– da se prilikom obračuna valuta primenjuju kursevi po datumu doznake

– da Poreska uprava prilikom donošenja poreskih rešenja frilenserima imajući u vidu da pribavljanje dokumenata iz inostranstva može da potraje i više meseci, ne odbacuje eventualne žalbe frilensera na poreska rešenja do dostavljanja svih dokaza kojima se potvrđuju sve tvrdnje iz žalbi i njihove osnovanosti

– da se obračun poreskih obaveza vrši kvartalno u toku godine

Vlada je, kako navode u UFPS, prihvatila njihove sugestije u velikoj meri te je praktično izvršila otpis 100 odsto potraživanja Poreske uprave od 01. januara 2016. i nadalje do kraja septembra 2021. za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno, osim onih frilensera kod kojih je već započeta kontrola 2020. godine, za koje se računa period od 01.01.2015. godine.

„Vlada Srbije je u potpunosti otpisala dug svim frilenserima koji su zarađivali do oko 674.000 dinara godišnje. Isti model oporezivanja će se primenjivati za sve prilive u 2021. godini do 30.09.2021. godine“ navode.

Za prelazni period od 30.09.2021. pa do 01.01.2022, datuma stupanja na snagu zakona koji će uređivati prava i obaveze frilensera, primenjivaće se model Vlade Srbije bez normiranih troškova.

„Uz obećanje Poreske uprave frilenserima će biti omogućeno da dokaze uz eventualne izjavljene žalbe dostavljaju naknadno, iste žalbe neće biti odbacivane, već će se izaći u susret frilenserima za naknadno dostavljanje dokaza kojima se potvrđuje osnovanost žalbe“ saopštavaju iz ovog udruženja.

Nnavode da je postignut usmeni dogovor sa direktorkom Poreske uprave Draganom Marković da ukoliko se pojavi bilo kakav nesporazum da se otvara mogućnost UFPS da se direktno obrati i ukaže na konkretnu nepravilnost kako bi ista bila rešena u hitnom roku.

UFPS smatra da je „Vlada usvajajući sugestiju udruženja u velikoj meri učinila da se velika nejasnoća i briga članova UFPS, ne samo za period od 2015. godine nego i ubuduće, učini jasnim prava i obaveze frilensera do stupanja na snagu novog zakona kojim će se regulisati prava i obaveze frilensera. UFPS je pozvan da učestvuje u radnoj grupi za izradu novog zakona“.

„Takođe, za budući period, frilenseri sa visokim iznosima će moći da se opredele da postanu preduzetnici ili pređu u d.o.o., a imamo uveravanja da će se obratiti pažnja da frilens-preduzetnici ne padnu test samostalnosti. Ovo znači da nas očekuje još dosta posla u budućnosti, ali da smo optimistični u vezi sa rešavanjem svih preostalih nedoumica za budući period“ zaključuju.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare