brnabić i frilenseri
Ana Brnabić sa frilenserima Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas odvojeno s predstavnicima Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije i Udruženja radnika na internetu o pitanjima uređenja poreskih obaveza i predstavila rešenje koje je izradio tim vlade.

Cilj tog rešenja je, pre svega, zaštita socijalno najugroženijih kategorija i maksimalno olakšanje obaveza, uz očuvanje poreskog sistema Republike Srbije, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Model koji je Vlada Srbije ponudila predstavnicima frilensera podrazumeva, kako se navodi, „nekoliko velikih pogodnosti za rešavanje dugovanja“, a pre svega uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema čemu bi blizu 80 odsto frilensera bilo oslobođeno plaćanja bilo kakvih poreza i doprinosa.

Brnabić je pojasnila da model takođe obuhvata da će svim radnicima na internetu, bez obzira na delatnost, biti priznati normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda (uključujuči i neoporezivi iznos), čime se još dodatno umanjuje utvrđeni iznos obaveze.

Prema predlogu Vlade Srbije, ubuduće, od 1. oktobra ove godine, priznavaće se normirani troškovi u fiksnom iznosu od 18.300 dinara mesečno, na koje se neće plaćati nikakvi porezi i doprinosi, čime će mnogo veći broj ljudi moći da, bez ikakvog opterećenja, ostvari dodatne prihode.

Takođe, prihvaćen je i predlog da se porezi i doprinosi, od 1. oktobra, obračunavaju kvartalno, umesto na mesečnom nivou.

Predstavnici Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije rekli su da će se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 časa, dok su predstavnici Udruženja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zarađivali veće iznose treba retroaktivno osloboditi plaćanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine.

Poreska uprava će, dodaje se, takođe utvrditi iznos obaveze bez obračuna kamate za period pre donošenja rešenja, a poreske obaveze će se moći platiti u periodu od čak 10 godina.

Današnjim sastancima u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.