Miran Pogačar, sastanak, frilenseri
Miran Pogačar Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da odbija novi predlog Vlade Srbije, koji im je dostavljen tokom dana. Oni su se ogradili od Udruženja frilensera i preduzetnika, koje je prihvatilo predlog Vlade i optužili ih da pojedini njihovi predstavnici sarađuju sa članovima premijerkinog kabineta.

„Vlada Srbije nam je upravo poslala novi predlog za oporezivanje radnika na internetu za protekli i budući period, koji se gotovo nimalo ne razlikuje od predloga o kojem je diskutovano na sastanku održanom 31. marta. Udruženje radnika na internetu je odmah po održanom sastanku 30. marta kategorički odbilo taj predlog, a odbija i danas predloženi“ objavilo je Udruženje radnika na internetu na svom Fejsbuk profilu.

Vladi Srbije poručuju „da se o životima desetine hiljada radnika na internetu ne odlučuje kao na pijaci i da i dalje čvrsto stoje iza svojih zahteva“.

„Jasno je da je navodni dug neosnovan i da merama koje predlaže, Vlada pokušava da umanji bes radnika na internetu. Međutim, ona bes, naprotiv, podstiče, predlažući rešenja koja nam onemogućuju da nastavimo sa radom“ ističe udruženje koje predvodi Miran Pogačar.

Podsećaju da je Udruženje preduzetnika i frilensera Srbije (UFPS), koje je takođe prisustvovalo sastanku u zasebnom terminu, „prihvatilo predlog neznatno izmenjenog dužničkog ropstva koje se nudi radnicima na internetu“.

„Taj predlog obuhvata i poreski model koje će važiti od 1. oktobra nadalje, sve do donošenja novog zakona koji bi trebalo da reguliše zakonski i poreski status frilensera, i koji predviđa visoke procente tekućeg oporezivanja, koji će mesečne prihode smanjiti do 70 odsto. UFPS je 31. marta poslao svoj predlog Vladi po održanom sastanku i kako se vidi iz objavljenog saopštenja tog udruženja, oni su zajedno sa Vladom učestvovali u predlogu koji nam je danas ponuđen“ navode u Udruženju radnika na internetu.

Oni se javno „ograđuju od UFPS, koje iza odluka svojih pregovarača odbija da stane imenom i prezimenom“.

„Kako nezvanično saznajemo, advokat UFPS-a koji je išao na pregovore sa Vladom ima veze sa Srpskom naprednom strankom, odnosno sa šefom kabineta Ane Brnabić“ saopštavaju iz Udruženja radnika na internetu. Kako je deo naših članova iz solidarnosti učestvovao i u radu UFPS, znamo da su nakon sastanka izbegavali da razgovaraju i sa sopstvenim članstvom i da ih obaveste o tome šta se desilo u razgovorima u Vladi. Nisu bili voljni ni da obelodane da im je Vlada naložila da podnesu novi predlog niti da se planira da se isti predlog po hitnom postupku usvoji“ poručuju.

Iz Udruženja radnika na internetu pozivaju svoje članove da izađu iz UFPS-a i da nastave „da se bore za svoja prava svim raspoloživim sredstvima“.

„Nećemo dozvoliti pljačku radnika na internetu!“ zaključuje se u saopštenju Udruženja radnika na internetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare