Ekonomista Peđa Mitrović
Foto: N1

Skupština grada Beograda u ponedeljak je usvojila rebalans budžeta. Prema rebalansu, drugom po redu u ovoj godini, budžet Beograda iznosi oko 110 milijardi dinara. To je za oko 850 miliona dinara više u odnosu na aprilski rebalans. Međutim, gradska vlast i ovaj put - štedi na investicijama. Prema rečima ekonomiste Peđe Mitrovića, odbornika u Skupštini Beograda, investicije su na početku godine bile planirane na 179 miliona evra, a drugi rebalans ih projektuje na - 100 miliona evra.

Drugi rebalans budžeta Grada Beograda doneo nam je niže investicije.

„Dobro znajući da je politika ove gradske vlasti da se na investicijama štedi, za očekivati je da one na kraju 2020. godine budu još niže. U budžetu se godinama jednostavno ne izdvajaju sredstva za izgradnju i obnovu komunalne infrastrukture, pa nam se grad parališe kad padne jača kiša ili sneg“, rekao je Peđa Mitrović za Nova.rs.

Na rebalansu se, navodi, štedelo na svim važnijim infrastrukturnim projektima.

„Izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava ponovo je odložena za 2021. i 2022. godinu, tako da ništa od obećanja o njenom završetku ove godine“, ističe Mitrović, odbornik SSP-a.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ni autobuska stanica na Novom Beogradu, kako navodi – neće biti gotova do 2022. godine. Isto važi i za rekonstrukciju Ulice Kneza Miloša.

„Jedino što je dobro jeste što im je nestalo para za gondolu, pa ta nezakonita gondola koja narušava Kalemegdan neće biti gotova pre 2022. godine – a mi se nadamo da nikad neće biti izgrađena“, navodi Peđa Mitrović.

Uvećana poreska rešenja

Porez na imovinu, koji predstavlja jedan od osnovnih prihoda lokalnih samouprava primetno je veći ove godine, sudeći po rešenjima koje su građani dobili na kućne adrese.

Peđa Mitrović ističe da je gradskoj vlasti, zbog korona krize – nestalo para.

„Pa, umesto da štede na tekućoj potrošnji, koju još i uvećavaju zbog planiranog zapošljavanja novih kadrova, oni sa jedne strane rasprodaju simbole Beograda po bagatelnim cenama, a sa druge povećavaju poreze Beograđanima“, navodi Mitrović.

On podseća da ne postoji ograničenje da godišnji porez na imovinu ne može biti uvećan više od dva odsto.

„Tu promenu gradska vlast je brže-bolje iskoristila da Beograđane optereti novim porezima kako bi finansirala svoj problem sa likvidnošću. To ne samo nije dobro, nego je i opasno, jer predstavlja direktan udar i zadiranje u privatnu imovinu Beograđana“, upozorava Mitrović.

Sava centar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oni, ističe, povećanje poreza pravdaju rastom cena nekretnina u Beogradu.

„Ali, hajde da se ne šalimo – svi dobro znamo da vrtoglav rast cena nekretnina u Beogradu više nema nikakve veze sa rastom kupovne moći Beograđana i da je balon na tržištu nekretnina postao ozbiljan problem za život naših sugrađana, a gradska vlast ne čini ništa da problem reši“, zaključuje Peđa Mitrović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram