Građani Srbije koji rade za 40.000, 60.000 ili 70.000 dinara mesečno, mogu da posvedoče da to nije dovoljno novca za život, pogotovo ukoliko imaju i dete. Plata koja bi, prema mišljenju radnika, bila dovoljna za pristojan život je minimum 120.000 dinara, što je daleko i od proseka, a pogotovo od realne plate koju zarađuje većina, a koja ne prelazi 550 evra.

Prosečna plata u Srbiji je oko 83.000 dinara, ali polovina zaposlenih zarađuje do 65.000.

Foto: Shutterstock

S druge strane, minimalac iznosi 40.000 dinara. Svakome ko redovno ide u prodavnicu, plaća račune, toči gorivo ili kupuje školski pribor deci, jasno je da ovaj novac nije dovoljan za dostojanstven život.

Portal Nova.rs sproveo je anketu – pitali smo čitaoce šta oni misle, kolika plata treba da bude da bi u Srbiji moglo normalno, pristojno da se živi.

Prikupili smo više od 1.200 odogovora, a svi oni imaju nešto zajedničko – plate treba da budu veće nego sada.

Raspon je, ipak, od 700 do 3.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Ana Andrejić kaže da bi za četvoročlanu porodicu idealan mesečni budžet bio 300.000 dinara, ali pod uslovom da već imaju stan koji ne moraju da plaćaju.

Anastasija Ivanović kaže da bi njoj i njenom suprugu, koji imaju dvoje dece, idealna plata bila po 100.000 dinara, ali i oni imaju svoj stan i roditelje koji se bave poljoprivredom, pa su im troškovi hrane dosta manji.

“Mi imamo tu sreću da imamo domaću hranu i da ne plaćamo stan, pa bi nam ta suma bila idealna da jednom godišnje odemo na more, da deca idu na sport i slično, ali sam svesna da je ljudima koji nemaju stan ili roditelje koji se bave poljoprivredom potrebno više”, kaže ona.

Jovan Grujić, s druge strane, živi sam, ali kaže da bi njegova idealna plata bila 140.000 dinara mesečno.

.

Marija Trajković skrenula je pažnju na to da je situacija drugačija kada u domaćinstvu žive i deca, a pogotovo studenti.

„2.000 evra minimum ko ima studenta“, kaže ona.

Taj iznos pominjali su i drugi učesnici ankete, koji nemaju studente u domaćinstvu.

Marko Ivanović kaže da pristojna plata trenutno iznosi od 130.000 do 150.000 dinara.

„Za jednu četvoročlanu porodicu, sa računima, školovanjem dece, ogrevom, zimnicu, garderobu i hranu bi realno trebalo da su mesečni prihodi 200.000 dinara. Bez luskuza, zimovanja ili letovanja“, kaže nam Dejana Stevanović.

Foto: Shutterstock

Pojedini građani napomenuli su da bi prihvatili da im plata bude onolika koliku ima direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Inače, on mesečno zarađuje 35.000 evra.

Dušan Bajatović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Građani priželjkuju 1.000 evra

Većina učesnika ankete usaglasila se da bi 1.000 evra, odnosno oko 120.000 dinara, bila dobra plata.

„Sa ovim rastom cena više ne mogu da ispratim šta bi to bilo normalno. 1.000 evra po članu domaćinstva je granica između minimuma i normalnog“, kaže Lana Milinković.

Foto: Shutterstock

Odgovori u kojima se ovaj iznos navodi nastavili su da se nižu.

„Oko 1.000 evra i to za neki normalan život, bez luksuza i bahaćenja, ali i bez uskraćivanja sebi mnogo toga. Podrazumeva se da oba supružnika imaju toliku platu, ne mislim, naravno, na ukupna primanja u porodici“, kaže Milena Raletić.

Problem su i previsoke cene

Postoje oni građani koji misle da je veći problem u visokim cenama, nego u malim platama. Jedna od njih je Smiljana Mohan.

„Plata treba da bude onolika kolika bi mogla da plati sva poskupljenja i troškove života. Svakim povećanjem plata i penzija samo zavaravate narod“, kaže ona.

Branislava Milašinović kaže da ne bi imala ništa protiv da joj plata uvek bude kao sada. Međutim, ima jedna caka.

„Može i ova plata, samo neka se cene, sve kompletno, smanje na 10 odsto od sadašnjih“, kaže ona.

Nije sve u plati

Iako finansije drastično mogu da utiču na kvalitet života, postoje i druge važne stvari.

„Za normalan život, osim para, potrebno je normalno društvo, a posle toga se uređuju finansije, koje nisu presudne“, kaže Nada Bajić.

Marko Roknić pored plate, vidi još nekoliko stvari koje treba menjati.

„Plata bi i od 700 evra bila dobra da nije inflacija nenormalna. Ovako 900 evra minimum, da bismo se hranili zdravo i imali dovoljno za Infostan, deci za školu, održavanje polovnog automobila jer za nov nemamo, zamenu starih aparata, grejanje… A pored toga, neophodno je poštovanje Zakona o radu, osećaj sigurnosti, shvatanje da je ulaganje u ljude, u njihovu obuku, veoma bitno“, kaže Marko.

BONUS VIDEO Da li pad nezaposlenosti znači i bolji standard?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare