Foto: N1

Do Nove godine iz Krušika treba da ode 150 radnika. Bez posla ostaju uglavnom oni kojima je istekao ugovor na određeno, bez obzira da li je reč o samohranim majkama, bračnim parovima, roditeljima sa troje i više dece. Kako za Nova.rs ističu predstavnici sindikata, u avgustu je fabriku napustilo 52 zaposlenih.

„U julu je iz Krušika otišlo tridesetak radnika, u avgustu još 52. Uglavnom bez posla ostaju radnici kojima je istekao ugovor na određeno“, potvrdili su za Nova.rs predstavnici sindikata u ovoj valjevskoj kompaniji.

Kako navode – podatak da je 150 ljudi do sada otišlo nije tačan, ali je tačno da su postojale najave da bi do kraja godine trebalo da se otpusti toliki broj.

Razlozi za smanjenje broja zaposlenih su, kako im je rečeno – višak radnika zbog nedostatka posla.

„Utvrđeno je da su pojedini zaposleni priložili i lažne diplome raznih nivoa stručne spreme, za šta se najavljuju i krivične prijave“, navode naši sagovornici.

Na spisku za odlazak iz kompanije su i oni za koje „nadležni koji prave spiskove“ tvrde da su koristili – lažno bolovanje.

„Ne znam kako neko ko nije lekar može da tvrdi da zaposleni koristi lažno bolovanje. Ako je poslat na bolovanje bez razloga, to je pitanje za lekara, ne za zaposlenog u Krušiku“, navode sagovornici Nova.rs

Pojedini radnici koji su ostali bez posla u Krušiku, novo zaposlenje mogli bi da pronađu u kompaniji Gorenje koja ih je već pozivala na razgovore.

„Imamo nezvanične informacije da je premijerka Ana Brnabić posredovala u nameri da radnici koji odlaze iz Krušika ipak ne ostanu bez posla“, navodi izvor Nova.rs, dodajući da se pominje i priča da Gorenje plaća 30 evra za svakog dovedenog radnika u ovu fabriku.

Podsetimo, o ovome je Nova.rs već pisala, kada je Gorenje iz Valjeva najavilo svojim zaposlenima da će upravo 30 evra da im isplate kroz platu, po svakom novozaposlenom radniku kojeg dovedu. Doduše, ova informacija datira iz juna ove godine, a pomenuti evri trebalo je da zaposlenima budu isplaćeni sa avgustovskom zaradom, do kada bi novozaposleni trebalo da radi u ovoj kompaniji.

Kompanija o interesu čuvanja kadrova

Kompanija Krušik se oglasila saopštenjem poslednjih dana avgusta ističući da je „interes kompanije da sačuva kvalitetne, stručne, uspešne i posvećene kadrove“.

Foto: Srdjan Ilić/PIXSELL

„O tome najbolje svedoči činjenica da je u više navrata do sada, deo najkvalitetnijih radnika zaposlen na neodređeno vreme i ta praksa će se nastaviti i u narednom periodu. Takođe, kompanija je u prvoj polovini avgusta zaposlila grupu visokoobrazovanog inženjerskog kadra sa prestižnih tehničkih fakulteta u zemlji. Kako bi mogla da odgovori tehnološkim izazovima u oblasti savremenih odbrambenih tehnologija, sa posebnim osvrtom na raketni program, kompanija planira početkom oktobra da sprovede novi ciklus prijema 15 do 20 mladih inženjera koji su tokom studija postigli zavidne rezultate. Očekivanja su takođe da Krušik tokom naredne godine zaposli između 50 i 100 novih diplomiranih inženjera, a preobukom i prekvalifikacijom 200 do 300 zaposlenih iz postojećeg sastava osposobi za izvršavanje najsloženijih tehnoloških procesa“, istakli su u saopštenju.

Tada je najavljeno i da je kompanija „čvrsto rešena da se razračuna sa onima koji su pribavili lažne diplome, koji su se na različite načine oglušili o radne obaveze i koji su veći deo trajanja ugovora na određeno vreme odsustvovali po raznim osnovama.

„Pojedini zaposleni su odsustvovali i više od 70 odsto trajanja ugovornog perioda“, istakli su u „Krušiku“.

Šta je bilo u Krušiku

Prvi je na nepravilnosti u namenskoj industriji Krušik u Valjevu ukazao radnik fabrike Aleksandar Obradović. On je javnosti otkrio i ukazao na zloupotrebe oko trgovine oružjem u kojoj je učestvovao i Branko Stefanović, otac ministra policije, a kojima je „Krušik“ oštećen za milionske devizne iznose.

Aleksandar Obradović Foto: N1

Za štetu napravljenu „Krušiku“ nije odgovarao niko, dok je uzbunjivač Obradović uhapšen septembru 2019. godine, protiv njega je pokrenuta istraga zbog odavanja službene tajne, a nijedan državni organ do danas nije ispitao njegove navode. U pritvoru je proveo nekoliko meseci koji mu je potom ublađen merom zabrane napuštanja mesta boravka. Obradović je i dalje suspendovan, a čitav slučaj tapka u mestu.

Finansijsku štetu načinjenu Krušiku konstatovala je i Državna revizorska institucija.

Državni revizori otkrili su neprijavljenih 16,4 miliona dolara koje je kompanija „GIM“ naplatila više za izvoz robe iz Krušika, nego što je to ugovorom bilo predviđeno.

Kontrolišući završne račune korporacije „Krušik“, koja proizvodi oružje, Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je niz nepravilnosti.

Među njima je i ona da od sedam izvoznika sa kojima je „Krušik“ sarađivao u 2018, tri nisu dostavila dokumentaciju o obavljenoj prodaji, na šta ih obavezuje zakon. To su: “Krupnik”, GIM i “Jugoimport SDPR”.

Međutim, samo jedan izvoznik nije poštovao ugovorenu cenu iz komisionog ugovora sklopljenog sa Krušikom, a to je preduzeće GIM, koje se u javnosti dovodi u vezu sa ocem aktuelnog ministra policije – Brankom Stefanovićem.

GIM je robu Krušika prodao stranom kupcu po 65 odsto većoj ceni u odnosu na onu iz komisionog ugovora. Dobijenu razliku od 10,1 milion dolara u 2018. nije prijavio “Krušiku”.

Revizori su utvrdili da je isto uradio i godinu pre, podigavši cenu za 69 odsto, dobivši iznos od 6,3 miliona dolara preko ugovorenog. Ni za ovaj posao “Gim” nije položio račune “Krušiku”.

Zaključeni ugovori

DRI podseća da Krušik sa izvoznicima ima zaključene komisione ugovore.

„Po njima izvoznici, kao komisionari, u svoje ime, a za račun društva ‘Krušik’ kao komitenta, prodaju proizvode društva, u skladu sa dozvolom za izvoz Ministarstva trgovine“, objasnili su državni revizori.

Kako se navodi, prema Zakonu o obligacionim odnosima, dobra koja se prodaju preko komisionara su u vlasništvu Krušika sve do momenta prodaje trećem licu.

Prema istom zakonu je izvoznik dužan da Krušiku, kad obavi prodaju, položi račun o obavljenom poslu „bez nepotrebnog odlaganja“. Takođe, propisano je da, ako je posao zaključen po povoljnijim uslovima od onih određenih koncesionim ugovorom, sva tako postignuta korist pripada – Krušiku.

Šta je rekao Krušik

Dva dana po objavi izveštaja DRI, 31. januara 2020, reagovao je i HK Krušik, ne demantujući izveštaj državnih revizora, već tumačenje „određenih medija i narodnog poslanika Miroslava Aleksića“ i tvrdeći da su delovi izveštaja izvučeni iz konteksta, te da nisu tačni i ne prikazuju realno i istinito činjenično stanje.

Krušik podseća da je reč o komisionim ugovorima i da je razlika u ceni u odnosu na ono što piše u njima i cene iz ugovora sa krajnjim korisnikom jednaka troškovima avionskog i drumskog transporta, osiguranja, špedicije i posrednika, što je sve dokumentovano odgovarajućim ugovorima i fakturama kao dokazima o plaćanju.

Spasavanje fabrike

Početkom marta, u Krušik odlazi predsednik Srbije.

Tom prilikom Aleksandar Vučić navodi da je „država spremna da uloži veliki novac da bi zaposleni mogli „da opstanu i sačuvaju posao“.

„Tu je reč o desetinama milona evra koje ćemo uložiti i o tome će vas upoznati vaše poslovodstvo“, rekao je tada Vučić.

Vučić, međutim, nije pominjao da sva ta državna pomoć i desetine miliona evra verovatno ne bi bili potrebni, da – već godinama unazad – fabrika Krušik ne posluje na svoju štetu u biznisu sa firmama vrlo bliskim SNS.

Pad dobiti

Holding „Krušik“ je, prema zvaničnim završnim računima za 2019. godinu imao 3.183 zaposlenih.

Prošlu godinu je okončao sa dobiti od 215.234.000 dinara. To je profit niži za 65 miliona dinara u odnosu na godinu pre.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar