Agencija za privredne registre, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Svi pravi vlasnici firmi u Srbiji treba da budu upisani u Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika koju vodi Agencija za privredne registre APR. Do sada je to, zaključno sa 10. septembrom, učinilo 138.797 obveznika, što je 85 odsto registrovanih subjekata. To znači da nešto manje od 24.500 obveznika treba još da upiše svog stvarnog vlasnika, ili će u protivnom biti - prekršajno kažnjeni.

Među njima, prema podacima APR, ovu zakonsku obavezu ispunilo je najviše firmi – 87,31 odsto.

Slede ustanove (83,19 odsto), zadužbine i fondacije (82,39 odsto), dok je procentualno najmanje udruženja (77,25 odsto), koja su evidentirala svoje stvarne vlasnike.

„Agencija za privredne registre je 4. septembra poslala notifikacije na oko 6.000 imejlova registrovanih subjekata, čije su elektronske adrese registrovane u bazama podataka APR-a, sa obaveštenjem za svakog pojedinačnog obveznika, koji još nije uneo svoje podatke u Centralnu evidenciju, da treba da ispuni ovu obavezu propisanu zakonom“, ističu u APR.

Agencija je, ističu, upozorila obveznike na prekršajnu odgovornost koju snosi i firma, ustanova, zadužbina, udruženje, ali i njihovi direktori u slučaju da ne izvrše svoju zakonsku obavezu.

„U obaveštenju su obveznici upućeni kako da pristupe Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika preko veb-sajta Agencije i kako da pronađu detaljnija uputstva za postupak elektronskog evidentiranja, koja su objavljena na stranici Registri /Centralna evidencija stvarnih vlasnika“, navode u APR.

Foto:Shutterstock

Naime, Centralna evidencija stvarnih vlasnika uspostavljena je u Agenciji za privredne registre 31. decembra 2018. godine, sa ciljem usaglašavanja domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom i unapređenja postojećeg sistema otkivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, uz postizanje višeg nivoa dostupnosti i pouzdanosti u evidentirane podatke o stvarnim vlasnicima.

Evidentiranje podataka o stvarnim vlasnicima obavlja lice ovlašćeno za zastupanje u registrovanom subjektu, koje je dužno da podatke unese elektronski u Centralnu evidenciju, najkasnije u roku od 15 dana od datuma osnivanja, ili registracije promene vlasničke strukture i članova organa, na osnovu koje ispune uslov za sticanje svojstva stvarnog vlasnika registrovanog subjekta, uz upotrebu kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis.

Ko kontroliše, ko podnosi prijave

Istovremeno sa evidentiranjem, podaci se objavljuju na internet stranici, odnosno na portalu Agencije, kako bi treća lica mogla biti upoznata sa podacima o stvarnim vlasnicima.

Podsetimo, kontrolu upisa podataka sprovodi APR, koja podnosi i prekršajne prijave. Kazne za firme se kreću do dva miliona dinara, a za direktore, odnosno zastupnike, do 150.000 dinara.

Da bi upisale stvarnog vlasnika firme ne podnose APR-u bilo kakvu dokumentaciju. Registru pristupaju samostalno, same upisuju podatke, ali dokaze moraju da pruže inspekcijama koje ih kontrolišu “na terenu”.

Ako se utvrdi da su podaci lažni, direktorima, odnosno zastupnicima, preti i krivična odgovornost i zatvorska kazna. A, krivičnu prijavu može da podnese – bilo ko.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar