Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da bi mogle da učestvuju u javnim nabavkama, firme moraju do 1. jula Agenciji za privredne registre da dostave uverenje da nisu osuđivane. To mogu da učine samo na jednom mestu - u Palati pravde u Beogradu. Istek roka, ali i predostrožnost zbog korone, zbog koje u Palatu istovremeno mogu da uđu samo dve osobe, prouzrokovalo je velike gužve koje su se danas protezale - do susedne ulice.

Tačno 88 koraka duž Palate pravde, i još 50 koraka popreko, ka susednoj ulici, dugačak je red oko Palate pravde. I svi građani, njih oko dve stotine koliko smo ih zatekli danas, čekali su isto – da za firmu predaju zahtev za dobijanje jednog uverenja.

Zbog jedne potvrde 12.875 firmi moraće da stane u red ispred beogradske Palate pravde, gde je posebno odeljenje Višeg suda za organizovani kriminal. Tačnije – njih 11.269 koliko ih se do sada nije uskladilo sa promenama Zakona o javnim nabavkama.

Najkraće rečeno – ko hoće da učestvuje u tenderima na javnim nabavkama – mora da preda nove potvrde. Jedna od njih izdaje se isključivo u ovom Višem sudu.

Rok do kada firme Agenciji za privredne registre treba da predaju potvrdu da nisu osuđivani za razna krivična dela je 1. jul. Za očekivati je da narednih dana – tek bude gužvi ispred Palate.

Svi strpljivo čekaju u redu. Razdaljina do ulaznih vrata meri se satima.

Nadomak cilja je Novosađanin, koji je jutros u 7.15 bio ispred Palate. Čudi se što što sve firme u Srbiji, koje su registrovane u Registru ponuđača, moraju da po potvrdu dođu u Beograd. Kako kaže – očekivao je da rok za dostavu potvrde Registru ponuđača u APR-u bude produžen, ali – nije i po svemu sudeći – neće ni biti.

„Ovo je jedan šalter za celu Srbiju“, prokomentarisao je.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U redu su direktori preduzeća, pravnici, ovlašćeni za predaju dokumentacije za više firmi, ali i deca vlasnika koja u ime roditelja dolaze da predaju zahteve.

Red je juče, kažu, bio upola kraći nego danas.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sagovornica Nova.rs koja je od osam sati u redu, a dva sata kasnije je na otprilike 30. mestu od ulaza, kaže da bi bilo mnogo bolje da su se bar zahtevi podnosili elektronskim putem, a samo po potvrdu da se dođe fizički na šalter suda.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Reč je o izdavanju uverenja da pravno lice nije krivično osuđivano vezano za unapređenje Zakona o javnim nabavkama. Ovaj zakon je  izmenjen u delu koji se odnosi na potrebnu dokumentaciju za učestvovanje u postupcima javnih nabavki. Da biste učestvovali – morate biti upisani u Registar ponuđača pri APR. Ali, po novom zakonu morate da obnovite te potvrde i priložite uverenja da niste osuđeni za krivična dela iz oblasti privrede – prevashodno za organizovani kriminal, primanje mita, kao i da zastupnik pravnog lica nije osuđivan za krivična dela u postupcima javnih nabavki“, objašnjava sagovornica Nova.rs.

Na „repu“ reda  zatičemo sugrađanina koji u startu nema nadu da će se domoći ulaznih vrata za vreme dok pisarnica suda radi.

„Praktično predajemo iste papire, koja bi država sama trebalo da pribavi od sebe, a ne da ovi ljudi toliko čekaju… U APR-u mislim da neće biti problema prilikom predaje dokumentacije, jer je tamo daleko bolje sve organizovano“, ističe ovaj Beograđanin..

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zakon o javnim nabavkama predviđa da pravna lica registrovana u Registru ponuđača imaju obavezu da do prvog jula ove godine podnesu zahtev za izdavanje „potvrde o nepostojanju osnova za isključenje iz postupka javne nabavke“.  Zahtev za izdavanje potvrde o nepostojanju osnova za isključenje iz postupka javne nabavke podnosi direktor preduzeća ili osoba koju on ovlasti za ponošenje zahteva.

Uverenje koje su čekali građani danas ispred Palate pravde je upravo jedan od dokaza koji se podnose uz ovaj zahtev APR-u.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare