Foto: Shutterstock

Cene letovanja nisu promenjene u odnosu na prošlu godinu, dok se pravi početak sezone očekuje početkom jula, za kad su zakazani prvi letovi ka destinacijama u Grčkoj, Turskoj, Egiptu i na Majorci, poručuju iz turističkih agencija. Mogućnost drugog talasa korone pre kraja sezone se ozbiljno ne razmatra, a ako se to desi, većina agencija će propasti, kaže direktor YUTA Aleksandar Seničić za Nova.rs.

Na pitanje kakvu će kompenzaciju moći da očekuju turisti koji su uplatili, ili sad uplate aranžmane, ukoliko se drugi talas koronavirusa pojavi pre kraja letnje sezone, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) kaže da se o tome još ne razmišlja.

“Ako naiđe drugi talas, mislim da će to biti katastrofa za turizam generalno i da onda nećemo ni da imamo šta da ponudimo, jer ne verujem da će neko preživeti u turističkoj industriji”, kaže Seničić za Nova.rs.

Menadžer prodaje u turističkoj agenciji Ponte Nina Zarić kaže za Nova.rs da će u slučaju prerane pojave drugog talasa epidemije „Ponte“ moći da ponudi pomeranje datuma putovanja ili zamenu za neku drugu destinaciju.

Foto:Shutterstock

Povratak novca svakako neće biti opcija.

„Da se mi pitamo, povratak novca bi bio najbolja opcija, ali avioni su odavno plaćeni, a da ne govorimo o hotelima kojima unapred plaćamo sto odosto, a od kojih nećemo moći da dobijemo povraćaj novca“, kaže Zarić.

Direktor turističke agencije „Sabra“ Vladimir Vlaho kaže za Nova.rs da će u slučaju pojave drugog talasa najverovatnije biti primenjen isti princip kao i kod nerealizovanih prolećnih putovanja, što u prvom redu podrazumeva pomeranje rezervacije za neki naredni datum.

Na pitanje da li će kao agencija opstati ukoliko se pojavi drugi talas kaže da su i bez njega dovoljno ugroženi.

„Ne treba nama drugi talas, mi smo već pod znakom pitanja. Drugi talas za nas neće biti drugi talas nego cunami. Zatvoriće nas sve i gotovo“, kaže Vlaho.

Naglašava da turističke agencije to svakako ne očekuju u toku letnje sezone, jer epidemiolozi kao mogućnost pominju kraj jeseni, što isključuje septembar.

U Grčku već sredinom juna, na većinu destinacija tek u julu

Kada je reč o početku realizacije turističkih aranžmana, za agencije koje u ponudi imaju samo putovanja avionom situacija je jasna – na letovanja će se krenuti u prvoj nedelji jula.

Kod agencija koje nude opcije sopstvenog i autobuskog prevoza situacija je komplikovanija, jer sve zavisi i od toga da li su otvorene granice i u zemljama kroz koje se prolazi na putu do željene destinacije. Tako će, na primer, već od 15. juna biti moguć odlazak u Grčku, ali najverovatnije samo preko Bugarske, jer su granice Severne Makedonije još uvek zatvorene.

Foto:Shutterstock

„Za prvu nedelju jula planirani su letovi za Egipat, Tursku, Grčku i Majorku. Ono gde ove godine definitivno nećemo leteti to je Italija, jer smatramo da to nije dovoljno bezbedno za putnike”, poručuju iz agencije Ponte preko koje se na more može samo avionom.

Inače, Španija radi na postepenom otvaranju od 22. juna granica za turiste iz zemalja koje se smatraju bezbednim u pogledu borbe protiv COVID-19, saopštilo je špansko ministarstvo turizma. Madrid je ranije odredio 1. jul kao datum ponovnog otvaranja granica zbog turzima koji u ukupnoj ekonomiji zemlje učestvuje sa oko 12 odsto.

Zarić kaže da je za većinu destinacija ostalo još mesta, ali da se ne radi velikom broju, posebno na početku sezone, jer oni koju su bukirali jun, putovanje mahom prebacuju za prve smene u julu. Rezervacije letovanja su trenutno otvorene.

Vlaho kaže da će oni koji na letovanje idu sopstvenim prevozom u Grčku moći da krenu već 16. juna, a za njih su već otvorene Hrvatska i Bugarska. Za letovališta u Crnoj Gori, Turskoj, Egiptu i Tunisu – čeka se otvaranje granica.

Podsetimo, 3. juna je turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao da će sredinom ovog meseca nastupiti relaksacija zabrane ulaska stranih državljana u Tursku.

“Što se tiče aviona ne predviđa se ništa pre prvog jula, a tada će krenuti i autobuski prevoz”, kaže Vlaho.

U agenciji Sabra još uvek ne primaju nove uplate, jer je u toku revidiranja svih ugovora sa partnerima i vlasnicima hotela, što bi trebalo da bude završeno u narednih desetak dana.

“Možda svi uplaćeni aranžmani neće moći da se realizuju u istom objektu već će se verovatno ponuditi neki zamenski objekat na istoj destinaciji”, kaže Vlaho.

Cene aranžmana ostale nepromenjene

Po pitanju cena, iz agencije Ponte poručuju da su one ostale nepromenjene u odnosu na prošlu sezonu, ali da trenutno nisu aktuelni popusti.

U agenciji Ponte, prosečna cena aranžmana od 10 noći po osobi, uz pun pansion, za Egipat i Tursku je po 600 evra, Grčka se može naći po ceni od 400 evra za apartmanski smeštaj, dok je noćenje sa doručkom u hotelima na Majorci u proseku oko 650 evra.

Foto:Shutterstock

Iz agencije Sabra poručuju da su cene još uvek nepromenjene u odnosu na prošlu sezonu i da se u pregovorima sa vlasnicima smeštaja trude da tako i ostane.

U ovoj agenciji je, međutim, first minute ponuda je zbog koronavirusa produžena, pa je predrezervacija moguća po siniženim cenama, kakve su bile u na početku godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare