Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

United Grupa upozorava da je izložena napadima i Telekoma i Telenora od kada su novinari N1 otkrili plan Telekoma Srbija o saradnji sa Telenorom za uništenje slobodnih medija u Srbiji i progon kompanija United Media i SBB. Telenor je saučesnik Telekoma, navodi United grupa i poziva tu kompaniju da se izjasni o dokazima, odnosno o dokumentima u kojima jasno piše da je cilj saveza Telekom-Telenor urušavanje SBB-a. Češki PPF, koji je vlasnik Telenora u Srbiji, ponovo saopštava da je savez sa Telekomom čisto komercijalne prirode.

Umesto da optužuje novinare, Telenor bi trebalo da odgovori na dokument njihovih partnera iz Telekoma Srbija koji otvoreno pišu da je cilj saradnje dve telekomunikacione kompanije uništenje trećeg takmaca na tržištu, SBB-a, insistira United Grupa.

„Neshvatljivo je da se jedna kompanija koja se poziva na evropske principe poslovanja, ni ne ogradi javno od zvaničnog plana rukovodstva Telekoma i dokumenata u kojima ‘crno na belo’ piše da je cilj saradnje uništenje slobodnih medija i progon kompanije SBB“, poručuje United Grupa.

Foto:N1

Vlasnik Telenora, češki Prvi privatizacioni fond (PPF) multimilijardera Petra Kelnera izdao je novo saopštenje u kome kaže da se u Srbiji suočava sa lažnim optužbama konkurencije, pošto je protiv svoje volje uvučen u sukob Telekoma Srbija i United Grupe.

„Telenor Srbija, deo PPF-ovih investicija u telekomunikacije u Centralnoj i Istočnoj Evropi, meta je u kampanji kleveta koju sprovodi rivalska United Grupa. PPF u potpunosti odbacuje navode da sporazum o saradnji sa Telekomom Srbija ima za cilj da likvidira nezavisne medije, što United Grupa neprekidno ponavlja. PPF odbacuje te neosnovane tvrdnje o ugrožavanju medijskih sloboda u nečemu što je čisto komercijalni spor“, poručuje se u saopštenju PPF-a.

United Grupa odgovara da Telenor „živi u paralelnoj stvarnosti ili se pravi neobavešten“ i pita da li je za češku grupaciju udruživanje sa jednim operatorom da bi se uništio treći standardna poslovna praksa?

„Neka izađe iz kartelskog sporazuma, odbije da bude oruđe za gušenje slobodnih medija i konkurenata, pa da se zajedno izborimo za istinsku liberalizaciju tržišta u Srbiji i jednaka pravila za sve, koja bi podrazumevala da svi operatori imaju jednaku mogućnost da korisnicima pružaju i fiksne i mobilne usluge, uključujući tu i ravnopravni tretman SBB-a u pružanju usluga mobilne telefonije“, poručuje United Grupa.

Telekom je takođe izdao novo saopštenje. Tvrdi da infrastrukturu izdaje i SBB-u i da United Grupi smeta jak Telekom Srbija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, pak, izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog najavljenog sporazuma državnog Telekoma i mobilnog operatora Telenor, i istaklo da to „može dodatno da naruši medijski pluralizam i uveća već postojeći monopol države u medijskoj sferi“.

Vidimo da je Telekom prethodnih godina učestvovao u raznim transakcijama koje su, po oceni stručne javnosti, sumnjive i izlaze iz zakona, i kontroliše dobar deo informativnog programa zemlje, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

„S druge strane, novi vlasnik Telenora je pokazao da je spreman sa vlastima u Češkoj i Sloveniji da udari na slobodu medija. Nadam se da im je to bila opomena i da se to neće dogoditi ovde“, dodaje on.

U kolumni pod naslovom „Monolit, monolog monopol“ u listu Danas, novinarka Gordana Suša poziva sve kojima je važno da mogu da čuju i drugačije mišljenje da dignu glas protiv saveza Telekoma i Telenora.

„Šokirana sam ignorantskim stavom opozicije prema ovoj temi i pitam se, aman ljudi da li je moguće da ćemo svi zajedno dozvoliti uništavanje informativnih kanala SBB“, pita se Suša.

Suša podseća da je Telekom već isključio nezavisne medije koji posluju u okviru United Grupe, sa mreža koje je kupio 2018. i da je 300.000 domaćinstava ostalo bez mogućnosti za potpuno informisanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare