Foto:medija centar srbije, privatna arhiva

Nadzorni odbor Telekoma, koji je zadužen da kontroliše poslovanje ovog akcionarskog društva, jednog od najvećih u Srbiji, u kom je jedan od ključnih vlasnika država, odobrio je nedavno sporazum Telekoma i Telenora, za koji su mnogi medijski stručnjaci ocenili da predstavlja vid političkog pritiska na konkurenciju. Nova.rs vam nakon Nadzornog, predstavlja članove Izvršnog odbora Telekoma - tela koje bi trebalo da operativno upravlja jednim od najvećih javnih preduzeća u Srbiji.

S obzirom na dokumente u čiji je posed došao N1, ali i na to kakve glave se nalaze u izvršnom odboru Telekoma – stvar je kristalno jasna.

Vlast je osmislila način kako da uz pomoć Telekoma pokuša da uništi slobodne medije u Srbiji. U planu u koji je N1 imao uvid, navodi se će Telekom udružiti sa Telenorom, češkog tajkuna Petra Kelnera, kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto. Tako bi, smatraju u Telekomu, onemogućili finansiranje medija poput N1, Nove S, Sport Kluba. I dok se vlast javno zaklinje u evropske vrednosti, na sve načine pokušava da spreči postojanje slobodnih medija, ovog puta preko uništavanja privatne kompanije.

PROČITAJTE JOŠ

Imena koja se nalaze u Izvršnom odboru Telekoma, a koja su povezana sa Srpskom naprednom strankom, dodatno opravdavaju motive da se SBB i Junajted grupa izguraju sa tržišta.

Jana Ljubičić – ol raund igrač, od MUP do Skupštine

Prvo ime na listi izvršnog odbora Telekoma je Jana Ljubičić. Izvršna direktorka za privatne korisnike u Telekomu, za obavljanje ove funkcije ima platu od 316.000 dinara. Ovo je, međutim, samo jedan od njenih poslova i plata koje prima, te je tako članica RIK-a ispred Srpske napredne stranke i član je Glavnog odbora naprednjaka, a 2019. godine je bila i predsednica opštinske izborne komisije Zemun.

Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, Jana Ljubičić, pored funkcije direktorke Telekoma Srbija, je i član Republičke izborne komisije, ali je i ispitivač u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ali je i član Gradske izborne komisije u Skupštini grada Beograda.

Jana Ljubičić Foto:MUP Srbije

Ljubičić je od 2015. do 2017. godine obavljala funkciju državnog sekretara-šefa kabineta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Pre toga bila je generalna sekretarka Skupštine Srbije i od 2012. do 2016. obavljala je funkciju sekretara RIK. Za četiri meseca od funkcije koju je obavljala u Republičkoj izbornoj komisiji Ljubičić je zaradila 688.828, odnosno iz GIK za tri meseca 270.000 dinara.

Milenko Dželetović – osnivač stranke, tvorac finansijskog „programa“

Pored Ljubičić, u izvršnom odboru Telekoma nalazi se profesor doktor Milenko Dželetović, inače osnivač i tvorac ekonomskog programa Srpske napredne stranke. Trenutno je na poziciji finansijskog direktora Telekoma, ali i na poziciji predsednika Ekonomskog saveta SNS. Svojevremeno je bio upleten u brojne afere vezane za ovu državnu kompaniju i druga lica sa političke scene Srbije.

„Istraživanjem afere u Telekomu, došli smo i do zanimljivosti da je profesor Milenko Dželetović bio mentor Drašku Markoviću, kao i da je mentorisao i doktorsku disertaciju Jorgovanke Tabaković“, naveo je Pokret Slobodna Srbija u otvorenom pismu javnosti povodom delatnosti prof. Dželetovića, kao izvršnog finansijskog direktora Telekoma, i njegovog učešća u obezbeđivanju sumnjivih diploma zaposlenima u kompaniji.

Milenko Dželetović Foto:Screenshot/Jutarnji Program TV HAPPY

U periodu od 2008. do 2010. godine radio je kao šef katedre za bankarstvo i finansije Fakulteta za uslužni biznis. Od 2009. godine je i vanredni profesor za užu naučnu oblast bankarstvo i finansije i prorektor za finansije Univerziteta Edukons i profesor monetarnih i javnih finansija na Ekonomskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Draško Marković – višestruki povratnik u napadu na mikrofone

Tu je i famozni Draško Marković, jedan od direktora u Telekomu, sada poznat i kao onaj koji se ne libi da napadne žene, pogotovo opozicione političarke.

U avgustu prošle godine, Marković je nasrnuo na Mariniku Tepić, potpredsednicu Stranke slobode i pravde, te joj je prilikom konferencije za novinare oduzeo mikrofon i onemogućio nastavak izlaganja.

Nekada je bio monter po zanimanju. Kasnije je uspeo da diplomu koju je stekao na privatnom fakultetu FABUS „opere“ master diplomom na Fakultetu organizacionih nauka.

Marković je, po automatizmu, preko Telekoma, bio i član uprave SD Crvena Zvezda. S obzirom na brojne funkcije i privilegije koje ovaj naprednjak ima, nezavisni mediji su svojevremeno zaključili da je veoma čudno kako tako skromno izgleda njegova imovinska karta na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Nekada veliki radikal, a sada naprednjak, „debitovao“ je 1994. godine, polivši predsednika Skupštine SRJ, Radomana Božovića. Od tada, Marković je gotovo nestao iz javnosti i o detaljima njegove biografije malo se zna. Međutim, ono što je izvesno u karakteru Draška Markovića, to je izuzetna poniznost i servilnost prema višim u hijerarhiji, a osionost i bahatost prema potčinjenima.

Podsetimo, u više različitih papira članovima izvršnog i nadzornog odbora Vladimir Lučić, aktuelni direktor Telekoma, jasno je obrazložio da je cilj uništenje TV stanica u sastavu Junajted medije i da je saradnja Telenora i Telekoma zapravo samo sredstvo kako do toga treba da se dođe. Ujedno uslovi koji su dati Telenoru nisu ponuđeni na tržištu već je ugovor sklapan tajno po cenama koje nigde nisu objavljene javno. Sve to se može videti iz dokumentacije do koje je došao N1.

Sporazum koji je Telekom sklopio sa Telenorom osmišljen je da bi se dovelo do slamanja SBB-a čime bi se uticalo na egistenciju medija Junajted grupe. Tako je Vladimir Lučić, aktuelni direktor prezentovao plan ovog dogovora, a kasnije je u sprovođenju ove odluke pismeno članovima Upravnog odbora i obrazložio glavni cilj zašto Telekom treba da sklopi ugovor s Telenorom. Sve to pokazuju dokumenti do kojih je N1 došao. 

Šta radi Izvršni odbor:

1) vodi poslove Društva i određuje unutrašnju organizaciju Društva;

2) odgovara za tačnost poslovnih knjiga Društva;

3) odgovara za tačnost finansijskih izveštaja Društva;

4) usvaja godišnji plan nabavki Društva;

5) donosi odluke iz oblasti tarifne politike;

6) priprema sednice Skupštine i predlaže dnevni red Skupštine (sa predlozima odluka i drugim materijalima predviđenim Zakonom) Nadzornom odboru;

7) izračunava iznose dividendi koje u skladu sa Zakonom, Statutom i odlukom Skupštine pripadaju pojedinim klasama akcionara, određuje dan i postupak njihove isplate, a određuje i način njihove isplate u okviru
ovlašćenja koja su mu data Statutom ili odlukom Skupštine;

8) izvršava odluke Skupštine i Nadzornog odbora;

9) vrši druge poslove i donosi odluke u skladu sa Zakonom, ovim statutom, odlukama Skupštine i Nadzornog odbora. Izvršni odbor u vođenju poslova Društva postupa samostalno. Izvršni odbor odlučuje i postupa van sednica.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare