Foto:N1

U pismu koje je akcionar Ladislav Bartoniček, PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija poslao urednicima i nekim novinarima N1 izrazio je zabrinutost zbog nedavnih optužbi po kojima Telenor Srbija i PPF Grupa podrivaju principe demokratije i slobodnih medija u Srbiji.

„PPF Grupa je uspešna globalna kompanija, sa sedištem u Češkoj Republici, koja je osnovana i koja funkcioniše po principima slobode, demokratije i slobodnog preduzetništva i mi odbacujemo sve optužbe za sabotiranje medijskih sloboda u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji. Odlučni smo u nameri da preduzmemo sve potrebne mere radi odbrane našeg ugleda od onog što smatramo neosnovanim tvrdnjama“, navodi se u pismu Ladislava Bartoničeka.

„Želim da iskoristim ovu priliku da vam pružim činjenice o aktivnostima Telenora Srbija i njegovog vlasnika, PPF Grupe, da ponudi raznovrsnije i kvalitetnije usluge korisnicima u Srbiji. Telenor Srbija posluje u Srbiji od 2006. Dve hiljade i desete godine, Telenor Srbija je dobio licencu za fiksnu telefoniju, čime je faktički stavljena tačka na monopol državnog Telekoma Srbija. Telenor Srbija je 2018. prešao u vlasništvo PPF Grupe, radi dalje diverzifikacije portfolija usluga koje se pružaju korisnicima“, piše Ladislav Bartoniček.

Srbija ima tri mobilna operatera: Telekom Srbija (43,7% SIM udela), Telenor Srbija (31,4% SIM udela) i VIP Mobile (24,3% SIM udela). Tržište fiksne širokopojasne telefonije karakteriše dugogodišnji duopol dva najveća provajdera: državnog Telekoma Srbija i njegovih povezanih lica, sa 50,9% i SBB sa 32,5%. Na tržištu TV sadržaja u Srbiji su takođe dva velika provajdera: SBB sa 46,1% i Telekom Srbija sa povezanim licima sa 42,5%.

„U takvoj situaciji, Telenor Srbija je iskoristio priliku nastalu liberalizacijom tržišta digitalnih sadržaja da pruži vrhunske usluge i poboljšano korisničko iskustvo. Telenor Srbija je kontaktirao i SBB i Telekom Srbija radi iznajmljivanja kapaciteta fiksne telefonije, što bi omogućilo ponudu kompletnog asortimana usluga (internet, telefonija i audiovizuelni sadržaji). SBB je odbio poziv za razgovor kako za iznajmljivanje fiksnih linija, tako i za bilo kakve dogovore o sadržaju, ali pošto je naš cilj da korisnicima ponudimo najuravnoteženije i najraznovrsnije sadržaje, i dalje smo otvoreni za pregovore sa SBB o saradnji“, navodi se u pismu upućenom urednicima N1.

Prema njegovim tvrdnjama, Telekom Srbija i Telenor su pregovarali o iznajmljivanju fiksnih linija i zaključili standardni poslovni ugovor; pristup je bio isti kao i na mnogim drugim zrelim tržištima. Svi ugovor su u skladu sa aktuelnim zakonima i propisima u Srbiji i podneti su na regulatorno odobrenje u toj zemlji.

Foto:N1

Bartoniček dodaje da su ciljevi liberalizacije digitalnih tržišta, jačanja stvarne konkurencije, širi izbor i konkurentne usluge za krajnje korisnike u skladu su sa Zakonom o elektronskim komunikacijama Evropske Unije. „Iako Srbija nije članica EU, smatramo da će ispunjenje tih ciljeva pomoći napore Srbije i njenih građana da se pridruže Evropskoj Uniji. Ipak, razlog za sve veću zabrinutost i nešto što nije u skladu sa evropskim normama je uznemirujuća činjenica da je United Group zloupotrebila svoju vlasničku poziciju u N1 i što utiče na uređivački sadržaj za sopstvenu komercijalnu dobit. PPF poziva javne organe da obezbede da United Group ne krši vrednosti, norme i zakone koji su temelj medijskih sloboda“, navodi se u pismu urednicima N1.

„PPF veruje u zdravu konkurenciju i to da će naše investicije i aktivnosti transformisati tržište. Srbija je spremna za trećeg provajdera i naša ambicija je da ponudimo veći izbore donesemo veću vrednost korisnicima. Naša namera nikada nije bila usmerena ka ograničavanju pristupa SBB ili N1 tržištu, podrivanju njihove sposobnosti da posluju ili eliminisanju bilo kojih aktera sa tržišta. Želimo da ponudimo diverzifikovane usluge, uključujući sadržaj i kanale u vlasništvu United Group“, tvrdi Bartoniček.

PPF Grupa ulaže u različite segmente tržišta, uključujući finansijske usluge, medije, telekomunikacije, biotehnologiju, nepokretnosti i mašinstvo. „U našoj 30-godišnjoj istoriji, mnoge od naših akvizicija i transakcija odobrila sa nacionalna regulatorna tela Evropske Unije. Vladavina prava je od centralnog značaja za naše korporativno upravljanje“, navodi se.

PPF Grupa i Telenor Srbija posvećeni su transparentnim, poštenim i odgovornim poslovnim praksama. U svakom regionu u kome PPF Grupa posluje, naša organizacija rukovodi se filantropskim principom dobrovoljnog delovanja, radi očuvanja ekonomske, kulturne i socijalne jednakosti, kao što to pokazuju visoke norme postignuća postavljene za korporativno-društvenu odgovornost i principe vezane za zaštitu životne sredine, socijalna pitanja i upravljanje (ESG), piše akcionar PPF grupe navodeći da je spreman za uzajmni dijalog kako bismo odagnali bilo kakvu zabrinutost u vezi sa tim neosnovanim optužbama.

Povod za ovu reakciju iz Telenora i PPF grupe je izveštavanje N1 o Ugovoru koji je Telenor skopio sa državnim Telekomom. U dokumentima Telekoma Srbije, do kojih smo došli koji su potkrepljeni materijalnim dokazima, u kojima se članovima Izvršnog odbora obrazlaže sklapanje Ugovora s Telenorom, nedvosmisleno piše da je cilj slamanje SBB-a u Srbiji i stavljanje tačke na rad United Medije u Srbji u okviru koje posluje i N1. Zbog toga smo po tom saznanju poslali i pitanja Telenoru koje je glasilo: Da li je Telenor upoznat sa krajnjim ciljem ugovora sa Telekomom koji je predstavljen Izvršnom odboru Telekoma 1.12.2020, da je sklapanje takvog ugovora stavljanje tačke na poslovanje SBB-a u Srbiji kao i United medije i da li je to po standardima EU? To pitanje smo ponovili I jutros tražeći konkretan odgovor od Telenora. Umesto toga Bartoniček je poslao ovo pismo urednicima. S obzirom na to da Bartoniček odbacuje optužbe za sabotiranje medijskih sloboda u Srbiji, očekujemo da će se konkretno odrediti po pitanju koje smo postavili rukovodstvu Telenora u Srbiji, jer smatramo da je učestvovanje u dogovoru sa kompanijom koja ima za cilj da uništi naš mediji u potpunosti u suprotnosti sa načelima slobode medija i medijskog pluralizma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare