Foto: UM

Agenti Bezbednosno-informativne agencije od prethodne nedelje svakodnevno borave u Telekomu i sprovode istragu među rukovodstvom te kompanije, u pokušaju da otkriju odakle cure informacije o dogovoru Telekoma i Telenora koje samo određeni mediji danima objavljuju. Ugovor između Telekoma i Telenora potpisao je aktuelni direktor Telekoma Vladimir Lučić, a u dokumentu piše da je strategija da se stavi tačka na poslovanje SBB-a i United Media u Srbiji.

I dok BIA određuje ko će iz Telekoma ići na poligraf zbog objavljivanja protivzakonitog dogovora Telekoma i Telenora u javnosti, direktor Telekoma Vladimir Lučić medijski je angažovan – juče na Prvoj televiziji, a danas je dao intervju za agenciju Tanjug ponavljajući da je sve u skladu sa evropskom praksom.

„Takva vrsta ugovora koja je napravljena po najboljoj evropskoj praksi ne sadrži nikakav ekskluzivitet, Telenor može bez ikakvih problema da nastupa na tržištu i da prave programsku šemu kakvu oni žele u skladu sa njihovom strategijom“, tvrdi Lučić.

Direktora Telekoma niko od novinara do sada nije pitao koja je to evropska strategija ako je lično potpisao dokument u kojem jasno piše da je strategija da se uništi United Media i kanali N1 i Nova S.

„Ovo omogućava da se SBB potisne sa ovog tržišta, da Telekom Srbija bude stabilno broj jedan u maloprodaji fiksnog interneta, ali i da u veleprodaji ostvari značajan prihod u budućnosti. Što se tiče sadržaja, tj. naših TV kanala, kako se korišćenjem naše infrastrukture podrazumeva i korišćenje našeg sadržaja, omogućiće se potpuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United media kanale. Samim tim, ugovorom za pomenutu uslugu se stavlja tačka na poslovanje United Media kao i SBB-a u Srbiji“, stoji u dokumentu.

Oglasio se i akcionar Telenora Ladislav Bartoniček koji tvrdi da je cilj Telenora da postane novi jak pružalac usluga interneta i TV sadržaja.

„SBB je politizovao vrlo standardni poslovni ugovor izmedju Telenora Srbije i Telekoma Srbije. Ovaj sporazum je sastavljen na osnovu svih zakona i regulative u Srbiji i dostavljen nadležnom regulatornom telu Republike Srbije na odobrenje“, navodi on.

Bartoniček se međutim nije osvrnuo na podatak da optiku preko koje će emitovati TV kanale, a u koju je Srbija u poslednjih nekoliko godina uložila pola milijadi, Telenor dobija za samo 17 miliona evra na 15 godina, kao ni na podatak zašto zakup optike Telenor plaća samo prve tri godine, a onda je dobija besplatno.

I dok niko ne odgovara na pitanja N1 televizije, čak je i na Pink televiziji primećeno da nije sve čisto.

Verica Bradić: Gospodine Selakoviću, da li je ovo tržišno nadmetanje kablovskih operatera, ne mnogo čisto u smislu sredstava koje se koriste, pa onda United grupa koristi ona sredstva koja ima na raspolaganju, a to je priča o ugožavanju slobode medija i pokušaju gašenja N1 i Nove S preko ovog ugovora koji je pre svega komercijalan.

Nikola Selaković: Ako mogu da vas pitam samo u čemu je to ne mnogo čisto?

Verica Bradić: Inače mislim da se ne koriste čista sredstva u tržišnim utakmicama.

A da li Telekom posluje potpuno čisto i kako to da znamo ako nema finansijskih izveštaja poslovanja te državne kompanije?

„Mi ćemo 2021. godine imati više nego duplo veći profit nego 2020, a 2020. nam je mnogo bolja 2019“, tvrdi Lučić.

Direktor „NewsMax Adria“ Slobodan Georgiev podseća da je Telekom u septembru prošle godine pozajmio 200 miliona evra, kada „nije imao para da funkcioniše jer su se previše raširili“.

„To je novac koji će građani da vraćaju, to neće oni da vrate iz svojih biznisa. Mi smo akcionari, nas troje, ovi ljudi koji sede ovde, mi smo akcionari Telekoma. Šta mi znamo o poslovanju Telekoma? Ne znamo ništa. Treba da sačekamo Lučića da izađe jednom kad se umilostivi, izvoli kaži na šta trošiš zajmove“, poručuje Georgiev.

Direktor Telekoma imao je potrebu da za Tanjug istakne i da svaku odluku donosi sam.

„Nikada nisam donosio odluke tako što mi neko naredi da donesem odluku, nego isključivo sam branio poslovni interes Telekoma“, tvrdi Lučić.

Izvršni producent N1 Igor Božić podseća da smo saznali da je na 388. sednici Izvršnog odbora Telekoma, koja je održana onlajn preko „Majkrosoft timsa“, Lučić nekoliko puta rekao da je to dogovor između predsednika Vučića i predsednika Orbana.

„O čemu se tu radi? Znači dva predsednika dogovaraju, a on izvršava nešto da treba da se unište mediji u Srbiji. Mi nećemo odustati da dobijemo odgovore zbog čega je to tako“, poručuje Božić.

I pošto je direktor Telekoma Vladimir Lučić bio voljan da da intervju i za Prvu i za Tanjug, danas je dobio poziv da isto učini i za N1 televiziju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare