Foto: Arhiva/N1

Iako Telekom prvi put pominje Telenor u svom saopštenju i tvrdi da je saradnja dve kompanije redovna, ugovorna, N1 je došao u posed materijala sa sednice Izvršnog odbora Telekoma koje je potpisao direktor Vladimir Lučić i iz kojeg se vide jasne namere udruživanja.

Prvi put od kada je N1 preneo da je Telekom sklopio sporazum sa Telenorom, pre četiri dana, tu informaciju potvrdio je u današnjem saopštenju i državni operater.

Oni su u saopštenju naveli da je saradnja Telekoma i Telenora redovna ugovorna saradnja koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i praksom. Telekom saopštava da po komercijalnim uslovima iznajmljuje svoju optičku infrastrukturu Telenoru čime se, kako navode, značajno liberalizuje tržište telekomunikacija u Srbiji.

Telenor će, navodi se dalje, biti u prilici da pored optike od Telekoma Srbija kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje.

Šta je zapravo sporno i šta se ne vidi iz ovog saopštenja?

Ono što se ne vidi je prava namera sporazuma. Dokumenti do kojih je došao N1 pokazuju sve ono što bi državni telekomunikacioni oprateter hteo da sakrije.

U više različitih papira članovima izvršnog i nadzornog odbora Vladimir Lučić, aktuelni direktor Telekoma jasno je obrazložio da je cilj uništenje TV stanica u sastavu Junajted medije i da je saradnja sa Telenorom zapravo samo sredstvo kako do toga treba da se dođe. Ujedno uslovi koji su dati Telenoru nisu ponuđeni na tržištu već je ugovor sklapan tajno po cenama koje nigde nisu objavljene javno. Sve to se može videti iz dokumentacije do koje je došao N1.

Foto: N1

Sporazum koji je Telekom sklopio sa Telenorom osmišljen je da bi se dovelo do slamanja SBB-a čime bi se uticalo na egistenciju medija Junajted grupe. Tako je Vladimir Lučić, aktuelni direktor prezentovao plan ovog dogovora, a kasnije je u sprovođenju ove odluke pismeno članovima Upravnog odbora i obrazložio glavni cilj zašto Telekom treba da sklopi ugovor s Telenorom. Sve to pokazuju dokumenti do kojih je N1 došao:

Foto: N1

„Ovo omogućava da se SBB potisne sa ovog tržišta, da Telekom Srbija bude stabilno broj jedan u maloprodaji fiksnog interneta, ali i da u veleprodaji ostvari značajan prihod u budućnosti. Što se tiče sadržaja, tj. naših TV kanala, kako se korišćenjem naše infrastrukture podrazumeva i korišćenje našeg sadržaja, omogućiće se potpuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United media kanale.  Samim tim, ugovorom za pomenutu uslugu se stavlja tačka na poslovanje United media kao i SBB-a u Srbiji“, stoji u dokumentu do koga je N1 došao.

Foto: N1

Ovu strategiju, koja je ključni cilj ugovora sa Telenorom, je osmislio i u obrazloženju Upravnom odboru Telekoma predočio tadašnji koordinator za internet i multimedije državne kompanije, a sadašnji generalni direktor Vladimir Lučić.

Foto: N1

Članovi Upravnog odbora Telekoma, od kojih je većina članova vladajuće Srpske napedne stranke (SNS), nisu imali ništa protiv, pa su Telekom i Telenor sklopili tri Ugovora koji su sada pred komisijom za konkurenciju: Ugovor o pravu korišćenja optičkih vlakana,  Ugovor o pružanju Ethernet bitstrim usluga i Ugovor o održavanju optičkih vlakana.

Stručnjaci ocenjuju da dogovor dve kompanije predstavlja klasičan primer kršenja pravila slobodne konkurencije.

„Nije problem da vi imate preko 40  odsto tržišnog učešća nego je problem zloupotreba toga, a mi već imamo razne zloupotrebe i pričali smo u prošlosti o tome. Imamo okolnosti pod kojima je sve ovo pokrenuto i razloge koji se navode kako je to pokrenuto, koji ukazuju na to da će biti zloupotrebe. Komisija ne sme da se proglasi nenadležnom, komisija bi jedan ovakav sporazum trebalo da odbije“, ocenjuje ekonomista Goran Radosavljević.

Podsećamo, pre četiri dana N1 je objavio plan u koji je imao uvid, a u kome se navodi da će se Telekom udružiti sa Telenorom kako bi smanjio učešće SBB-a na tržištu ispod 30 odsto i time uticalo na opstanak medija koji se emituju kod tog kablovskog operatora.

Komisija za zaštitu konkurencije potvrdila je da su joj se kompanije Telekom i Telenor obratile zbog saradnje o kojoj N1 izveštava već nekoliko dana.

Komisija navodi da o ovom ne može da iznese više informacija, niti da prejudicira rokove i svoje postupanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Svi komentari (10)