Dakekovod struja
Dakekovod Foto:EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Suma koju je u prva dva meseca tekuće godine Srbija platila za uvoz struje uvećana je za osam puta u odnosu na isti period prošle godine, kaže Ivan Nikolić, urednik časopisa “Makroekonomske analize i trendovi”.

„U prva dva meseca ove godine za nabavku električne energije iz inostranstva izdvojeno je 86 miliona evra dok je prošle godine taj iznos bio 10 miliona evra. Razlog za razliku u ceni nije veća potrošnja struje u Srbiji već činjenica da je električna energija uvožena tokom zimskog perioda kada je njena cena veća. Takođe u januaru i februaru je potrošeno 575 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine na uvoz gasa i nafte. I u ovom slučaju ključna za uvećanje cifre nije bila potrošnja već cena tih energenata“, objašnjava sagovornik Danasa.

Prema podacima iznetim u časopisu “Makroekonomske analize i trendovi” ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji je u januaru 2022. godine međugodišnje pala 2,2 odsto i u februaru 0,7 odsto, a presudan razlog je izrazit pad u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija koji je u januaru iznosio 18,6 odsto, a u februaru 25,8 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je reč o uvozu u Srbiju, najbrže raste uvoz energije koji je u februaru 2022. dostigao vrednost 92 odsto iznad proseka prethodne godine.

„U prva dva meseca ove godine vrednost uvoza je više nego dvostruko premašila rast vrednosti izvoza, a glavne komponente tog rasta su uvoz sirove nafte i gasa, koksa, naftnih derivata, hemijskih proizvoda i električne energije“, navode u MAT-u.

Osnovni razlog za znatno veći uvoz struje u Srbiju nego inače je kolaps elektroenergetskog sistema do koga je došlo krajem prošle godine. Nadležni u Elektroprivredi Srbije tada nisu pripremili dovoljne količine kvalitetnog uglja ali ni mazuta za potrebe naše najveće Termoelektrane “Nikola Tesla”, što je uzrokovalo manju proizvodnju struje iz domaćih izvora.

Ostatak teksta čitajte ovde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare