Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras istakao da se na svetskom tržištu dešavaju "čuda" i da su cene enormno porasle zbog rata u Ukrajini. On je istakao da je cena gasa "otišla u nebesa", a posebno je zabrinjavajuća enormna cena uglja, zbog svega toga Srbija je formirala nekoliko posebnih timova koji će pratiti situaciju sa energentima i namirnicama. Vučić je najavio i da će sutra biti izabran v.d. direktora EPS-a.

Aleksandar Vučić je večeras na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije rekao da još neće ograničavati izvoz poljoprivrednih proizvoda, ali je dodao da su pripremili mere da ograniče izvoz pšenica i kukuruza na 20 odsto ukoliko za to bude potrebe.

„Svega imamo više nego dovoljno za domaće potrebe“, rekao je Vučić navodeći pojedino voće i povrće i dodao:

„Još čekamo, još nije u našim rukama, džabe što smo potpisali ugovor, jer mleko u prahu vam je danas kao nekad respirator. Velike rezerve smo naručili, a sve ovo ostalo smo uspeli da nabavimo.“

Vučić je naveo da su cene na svetskom tržištu enormno skočile.

„Formirali smo 9 ili 10 timova. Jedan će pratiti situaciju sa naftom i naftnim derivatima, drugi će pratiti cene gasa. Napravili smo poseban tim za žitarice i drugi za svu ostalu hranu… Ono što je za nas posebno zabrinjavajuće je enormna cena uglja i za to je formiran poseban tim“, rekao je Vučić.

Govoreći o nafti, predsednik Srbije je naveo da nema nikakve potrebe za panikom i da smo se dobro obezbedili u prethodnom periodu navodeći da je imamo dovoljno za više od dva meseca.

„Radimo na tome da narednih 15 dana ‘do čepa’ napunimo naša skladišta i to će nas koštati 115  miliona evra“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je cena gasa danas „otišla u nebesa“ i dodao da Srbija ima u ovom trenutku 123,6 miliona kubnih metara gasa.

Govoreći o struji, Vučić je naveo da je cena struje skočila na tržištu sa 139 na 362 evra po megavat satu.

Vučić: Bankarski sektor u Srbiji 100 posto siguran

Vučić je na konferenciji istakao da je bankarski sektor u Srbiji „100 posto siguran“ i dodao da Srbija danas na računu ima više od 156 milijardi dinara, odnosno 1,4 milijarde evra.

„Imamo dovoljno novca“, rekao je Vučić i dodao da Srbija ima sve više zlata i da će nastaviti da ga kupuje.

„Do sada smo uspevali da sačuvamo kurs dinara“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije ranije danas je već najavio da će građane obavestiti o planovima i merama države u cilju zaštite privrednog i finansijskog sistema naše zemlje i izneti stav Srbije o drugim važnim ekonomskim i političkim pitanjima.

Situacija u Evropi i svetu, zbog sukoba u Ukrajini, je sve teža i zbog toga rukovodstvo Srbije preduzima sve neophodne mere kako bi građanima naše zemlje obezbedila normalan život, rekao je ranije u video obraćanju preko Instagrama predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ekonomski izazovi su sve teži i sve veći. Zato reagujemo na najveće cene u istoriji, i uglja i struje i gasa, i svih sirovina. Ali rastu dramatično i cene osnovnih prehrambenih proizvoda. Zato je važno da preduzimamo mere, i sa svim merama upoznaćemo vas u najkraćem roku, večeras ili sutra. Bitno je da bez panike reagujemo, jer sam uveren da ćemo sačuvati i stabilnost i mir i dobar život za naše građane“, rekao je u obraćanju predsednik Srbije.

Bonus video – Prof. Goran Petković, Mladen Novosel i Marija Orlando Zamrzavanje cena je alat neukih ekonomista


Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare