Afrička kuga Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Udruženja poljorivrednika koji se bave stočarstvom, a pre svega uzgojom svinja, poručili su danas da je tržište u velikoj krizi „zbog nemogućnosti prodaje domaćih svinja i davanja prednosti uvoznicima“.

„Srbija od nekadašnjeg najvećeg izvoznika svinja, danas je na pragu potpune zavisnosti od uvoza svinjskog mesa. U proteklih pet godina uvoz je porastao 300-500 odsto, dok tražnja za domaćim svinjama opada. Samo za prvih osam meseci 2023. i 2024. godine uvezeno je blizu 40.000 tona svinjskog mesa, u vrednosti 134 milona evra. Država ima na raspolaganju mehanizme za zaštitu domaćih proizvođača, kao što su uvozne kvote ili dažbine, ali ih ne primenjuje“, žale se oni zahtevajući od nadležnih ministarstava da „hitno ograniče prekomeran uvoz zbog kog se smanjuje stočni fond i primene zakonom propisane mere za zaštitu domaćih primarnih proizvođača“, prenosi Danas.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju odgajivača svinja, otkupna cena tovljenika pala je u proteklom periodu za preko 30 odsto, dok su cene mesa u maloprodaji gotovo na istom nivou, osim sporadičnih akcija.

Prema njima, dokaz da „nešto nije u redu sa cenama u maloprodaji“ je i skoro pokrenut postupak Komisije za zaštitu konkurencije protiv trgovačkih lanaca zbog sumnje oko dogovaranja cena.

PROČITAJTE JOŠ

„Potrošači u Srbiji nisu informisani da je za proizvodnju svinjskog mesa, poreklom iz EU u najvećoj meri korišćena GMO sojina sačma, jer se takva informacija uopšte ne nalazi na deklaraciji, niti se obavezno posebno navodi država porekla. Imamo pravo i obavezu da zakonski regulišemo ovo pitanje kako bi potrošači raspolagali svim informacijama o hrani pre donošenja odluke kakvo meso će kupiti. Domaće farmere dodatno ugrožava zabrana izvoza svinjskog mesa u EU zbog brojnih nerešenih pitanja, na prvom mestu i dalje prisutne afričke svinjske kuge. Takve okolnosti idu na ruku „klaničarima“ i ostalim prerađivačima koji formiraju cene koristeći mogućnost izbora – da li će meso uvesti ili sirovine za proizvodnju nabaviti od domaćih odgajivača svinja. Na ovaj način naše farmere potiskuju sa tržišta, uvozeći ogromne količine smrznutog i svežeg vakumiranog mesa sa rokom trajanja i do tri nedelje“, poručuju oni.

Oni navode da je nabavna cena mesa iz uvoza niža, jer se u EU za ishranu životinja koristi jeftinija, GMO sojina sačma.

„Na ovaj način zaobilaze se domaći propisi koji zabranjuju promet GMO soje za ishranu životinja i srpski proizvođači čine nekonkurentnim. Situaciju dodatno komplikuje širenje zarazne afričke svinjske kuge, koja je izuzetno opasna za populaciju svinja, jer izaziva smrtnost životinja u preko 90 odsto slučajeva, a nakon prodora virusa na farmu, nad svim životinjama mora se izvršiti eutanazija. Treba istaći da je virus potpuno neškodljiv za ljude, što dodatno motiviše trgovce koji kupuju životinje iz zaraženih područija bez ikakve veterinarske dokumentacije. Da bi se stalo na put širenju bolesti i sprečila ilegalna trgovina, neophodno je sprovesti popis i kategorizaciju svih objekata u kojima se drže svinje i dozvoliti naseljavanje novih životinja uz strogu primenu biosigurnosnih mera, ali se to ne sprovodi“, kažu farmeri.

Oni ukazuju na pradoks da danas uvozimo meso za 60-70 odsto svojih potreba, a izvozimo žitarice.

Meso Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

„S razlogom se pitamo – da li neko svesno i namerno uništava domaću proizvodnju ili je ovakvo stanje posledica ignorisanja zahteva i apela domaćih proizvođača i stručne javnosti. Zaštitim domaćih farmera, štite se i ratari koji proizvode hranu za naše životinje i čitava poljoprivreda koji je strateški važna za svaku državu. Ovim dopisom želimo da probudimo pažnju domaće javnosti i pokrenemo široku debatu o ovoj temi jer domaćeg mesa uskoro neće biti ukoliko se nešto hitno ne preduzme“, zaključuju oni.

BONUS VIDEO Kako bez pečenja: Afrička kuga i sve manje uzgajivača podigli cenu svinjetine na rekordni nivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare