Sindikat „Sloga“: Program ekonomskih mera populistički plan

Biznis 01. apr. 202011:12
Podeli:
Foto: Vesna Lalić

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za saniranje posledica prouzrokovanih koronavirusom je "predizborni politički marketing koji treba sve nas da uveri da država ima kontrolu nad privredom i da brine o njenom stanju", ocenio je danas sindikat "Sloga".

U saopštenju sindikata se navodi da paket mera pomoći privredi i građanima Srbije, koji je juče predstavljen, „populistički plan koji nema veze sa strukom, već isključivo sa bankarskim lobijem, odnosno nastavkom stimulisanja poslovnih banaka kako bi se produžilo kreditiranje države po uslovima koji nikada neće biti dostupni javnosti“.

„Umesto opštih fraza i obećanja, očekivali smo konkretne mere koje će se sprovoditi odmah, zato što je to neophodno Srbiji“, ocenila je „Sloga“ i dodala da je domaća privreda „u pandemiji gašenja mikro, malih i srednjih preduzeća sa gubitkom radnih mesta“.

Taj sindikat smatra da privredi treba pomoći odmah, a ne u junu ili posle prestanka pandemije.

„Ukoliko se odmah ne ubrizga novčana pomoć domaćoj privredi kako bi isplatila zarade radnicima, sledi nam socijalna katastrofa sa nesagledivim posledicama, jer ljudi ne žive od vazduha i obećanja“, ukazala je „Sloga“.

Po oceni tog sindikata, mera pomoći svim punoletnim građanima uplatom po 100 evra na njihov račun se može protumačiti „isključivo kao otvorena kupovina glasova za izbore koji će se održati po završetku pandemije“.

„Smatramo da taj novac treba biti namenjen najsiromašnijim i najugroženijim slojevima, zaposlenima sa minimalcem, samohranim roditeljima, ljudima sa posebnim potrebama, onima koji su izgubili posao i slično“, piše u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram