Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Počela je sezona mladog kukuruza, koji tokom leta konzumiramo kuvani ili sa roštilja. Ova godina nije bila najbolja za poljoprivrednke, pa je kukuruz znatno lošijeg kvaliteta. Na kragujevačkim pijacama jedan klip košta 25 dinara, dok je šećerac skoro dvostruko skuplji i za jedan komad treba izdvojiti 40 dinara.

Cena kukuruza je na prošlogodišnjem nivou, pričaju kragujevački poljoprivrednici, ali odmah dodaju da kvalitet nije isti kao prošle godine. Kukuruz je, kažu, pretpreo štetu u skoro svim fazama zrenja, a nisu ga štedeii ni grad, ni suša.

Ono što je preteklo, objašnjavaju, dalo je manji klip i proređeno zrno.

Ipak, i pored takvih vremenskih prilika koje su ispratile kukurz, ponuda na kragujevačkim pijacama je zadovoljavajuća, a cene se kreću od 25 dinara po komadu, preko ‘‘tri za 100 dinara‘‘, do najskupljeg šećerca, koji je 40 dinara za klip.

Prodavci na pijacama navode da će šećerca biti još nekoliko dana, jer već ulazi u fazu sušenja zrna.

Međutim, to ne znači i kraj sezone za ljubitelje pečenjaka. Prodavci sa kojima smo razgovarali kažu, da su ‘‘običan‘‘ kukuruz sejeli ‘‘iz više tura‘‘, te da će mladog kukuruza biti na pijacama sve do septembra.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Miloš Spasić poljoprivrednik iz Milatovca, za razliku od pojedinih koji prodaju kukuruz u lišću, na svojoj tezgi ponudio je očišćene klipove “na izvol’te“, kako bi kupce “spasio“ neizvesnosti šta će zateći kada uklone lišće. Iako na oko kukuruz lepo izgleda, on nas uverava da je rod podbacio i da je klip manji od prošlogodišnjeg.

‘‘Zalivali smo kukuruz najmanje deset puta, ali je prinos opet manji. Ko nije zalivao, ne može da se nada nekom rodu, klipovi su mnogo podbacili i nema zrna. Ove godine ulaganja su bila mnogo veća, nafta je skuplja, đubrivo isto. Nemamo računicu da prodajemo jeftinije‘‘, rekao nam je mladi poljoprivrednik i istako da se veća ulaganja u proizvodnju najviše odražavaju na cenu kukuruznog brašna.

Miloš Spasić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kod njega je sada kilogram 140 dinara, a kaže, da je pre dve godine brašno prodavo po 50 dinara.

Dodaje i da je šećerac znatno skuplji od ostalog kukuruza, jer mu je, navodi on, i seme skuplje.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U njegove reči, uverili smo se i sami tokom patrole po kragujevačkim pijacama, na kojima je ponuda šećerca znatno slabija od ostalih vrsta, a cena je svuda 40 dinara.

Zbog čega je dobro jesti kukuruz?

Tokom leta, mladi kukuruz može da se koristi kao prilog jelu ili čak i kao čitav obrok, recimo večera.

Lekari i nutricionisti preporučuju kukuruz kao dobar izvor vlakana, vitamina i minerala koji pomažu u očuvanju zdravlja sistema za varenje, kao i nervnog sistema.

Kukuruz je kao žitarica bogat i folnim kiselinama, pa se njegovo konzumiranje posebno preporučuje trudnicama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar