Fasada je propala, prozori ponegde razbijeni... Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Marera Real Estate Partners je kupila zgradu BIGZ-a, prenose mediji. Reč je o kompaniji koja će obnoviti i zgradu Beograđanke.

„Nakon hvaljene transformacije bivše fabrike Beko u današnji Kalemegdan biznis centar i paralelno sa pretvaranjem Palate Beograd u najmodernije kancelarijske prostore, Marera započinje novi projekat sa kompanijom ‘Aleksandar gradnja’. Firma MPP BIGZ, u kojoj obe strane imaju po 50 odsto učešća, novi je vlasnik BIGZ-a“, navode iz te kompanije.

Kako je u pitanju antologijsko delo srpske moderne arhitekture, kompanija tvrdi da će tesno sarađivati sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na očuvanju autentičnog izgleda projekta Dragiše Brašovana.

Milana Srećkov, direktorka kompanije, kaže da je na domaćem tržištu nekretnina kancelarijski segment daleko od zasićenog i tu vide prostor za nove investicije.

Nova.rs objavila je dokumente Agencije za privredne registre koji ukazuju na vezu između Igora Isailovića, advokata koji je sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim i kompanije „Marera Properties“, koja je, između ostalog, preko ćerke firme kupila poslovnu kulu „Beograđanke“, a sada i Bigz.

Foto: Remorker Architects

Nova.rs otkrila je da je stvarni vlasnik kompanije “Marera Properties doo Beograd” ruski biznismen Vladimir Zubrilov, koji se pominje u “Panamskim papirima”, najpoznatijoj bazi podataka o ofšor poslovanju – ali se u javnosti uveliko spekuliše o vezi domaće ekonomske i političke elite kada je reč o kupovini aktraktivnih nekretnina ili zemljišta.

O tome je u emisiji “Probudi se” TV Nova S govorio aktivista “Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović, komentarišući upravo prodaju dela “Beograđanke”.

Foto: Remorker Architects

“Čini mi se da je ovo neka poludogovorena, ako ne i u potpunosti dogovorena kupoprodaja. Reč je o investicionom fondu koji ima više projekata. Ne bih sad spekulisao ko stoji iza toga, ali je reč o ekonomskoj eliti, koja je povezana sa političkom”, rekao je Veselinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare