Foto:N1

Zatvaranje ugostiteljskih objekata u 21 čas, nova je mera Kriznog štaba doneta radi sprečavanja širenja virusa korona i večeras stupa na snagu, a iz Udruženja noćnih barova i klubova očekuju sastanak sa čelnicima Grada kako bi predložili da se zakup prostora naplaćuje u zavisnosti od toga koliko lokali rade.

„Nije u redu da se u slučaju zatvaranja lokala naplaćuje 50 odsto rente. Ako zatvorite – onda ne naplaćujete uopšte“, kaže predsednik Udruženja barova i noćnih klubova Miša Relić.

On navodi da su ugostitelji u Novom Sadu ste za vreme vanrednog stanja imali 80 odsto popusta na zakup, u Beogradu 50 odsto, i smatra da to treba da se ujednači.

Pored oslobađanja od zakupa, ugostitelji se, navodi, nadaju i još jednom krugu minimalaca za zaposlene za naredna tri meseca – decembar, januar, februar, kao i direktnoj pomoći firmama.

Relić navodi da novo ograničenje za ugostitelje neće u velikoj meri uticati na poslovanje noćnih klubova i barova, jer većina, kako tvrdi, ni do sada nije radila, ali će se negativno odraziti na rad kafića i restorana, jer je, kaže, večera, ključna za zaradu.

„Neke kolege će zbog toga zatvoriti lokale, neki će nastaviti da rade, a neki će probati da rade dostavu“, rekao je Relić.

Danas je, kaže, pročitao izjavu predsednika Alekandra Vučića kako su ugostitelji uvek nezadovoljni, ali, kaže, to nije tako.

„Ja kao vlasnik restorana sam zahvalan na minimalcima, oni su omogućili da moj restoran opstane. Ne znam kako ću platiti te doprinose sledeće godine, ali mislim da će restoran kako-tako opstati i da su potezi vlade doprineli da neki kafići i restorani opstanu“, kaže Relić.

Smatra i da bi trebalo napraviti radnu grupu koja bi sve lokale podelila u grupacije i pomoć dodeljivala koliko je kome potrebna.

Veruje da sa „minimalnim pokretanjima mera levo-desno“, i kafići i restorani i noćni klubovi mogu da opstanu, što je, kaže, bitno i za njih i za turizam grada.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare