Nebojsa Artsić Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PREDRAG VUCKOVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da kompanije kao što je Geoks ne mogu da “isprate” to što je u Srbiji prosečna plata 65.000 dinara i to što se planira i povećanje minimalne zarade iznad 35.000 dinara, pa zato idu u zemlje u kojima mogu da plaćaju radnike manje.

Pročitajte još:

„Nemam ništa novo da kažem osim onoga što sam rekla i pre sedam dana, to je proces koji se prirodno dešava kada imate rast i razvoj jedne ekonomije“, rekla je Brnabić novinarima u Bojniku povodom i zvanične informacije Geoksa da ide u likvidaciju.

Dodala je da vlast nikad nije želela da Srbija bude zemlja jeftine radne snage, ali je nezaposlenost bila veća od 25 odsto i “morali ste da dovodite investitore koji su radno intenzivni i daju minimalne plate“.

Brnabić je istakla da su loše ispregovarani delovi sporazuma oko subvencija i podsticaja tada, navodeći da je to promenjeno 2014. godine kada je Vladu Srbije vodio Aleksandar Vučić.

Kako je rekla, od tada se subvencije daju i domaćim i stranim investitorima samo ako je nivo plata 20 odsto iznad minimalca.

“Mi smo danas mnogo kredibilnija destinacija za investitore, doći će. Ti ljudi su prošli obuku, imaju neko iskustvo i drugačije je sada. Uverena sam da će u najkraćem roku naći posao“, dodala je Brnabić o radnicima Geoksa.

Brnabić je podsetila da je predsednik Srbije najavio posetu Vranju u septembru, kao i mogućnost da se pronađe nekakvo rešenje do Nove godine.

Dala je garancije da “nijednu osobu nećemo zaboraviti, nijednu porodicu ostaviti na cedilu, borićemo se i izborićemo se“.

“Nekad i priželjkujete da se takve stvari dese, da se ne takmičemo u regionu koliko subvencije dajemo, a da plata bude minimalac“, rekla je ona i navela da Srbija želi investitore koji će otvarati kvalitetnija radna mesta i davati bolje plate.

Govoreći o poseti Jablaničkom okrugu, Brnabić je istakla da je realna nezaposlenost spuštena na 7,5 odsto, manje od republičkog proseka, ali je problem je što su plate niske, posebno u Bojniku – oko 44.500 dinara.

Podsetimo, Geoks se danas oglasio sa zvaničnom informacijom da odlaze iz Srbije, te da je pokrenut postupak likvidacije i gašenja preduzeća. Odlaskom ove kompanije iz Srbije bez posla ostaje 1.200 ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare