Foto: Shutterstock

Na osnovu ankete među preduzećima, Unija poslodavaca Srbije formulisala je predloge koji, kako se ističe u saopštenju, mogu da omoguće održivi rast minimalne cene rada. To su: povećanje neoporezivog iznosa, odnosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade, zatim smanjenje poreza i doprinosa za sve zaposlene, smanjenje administrativnih procedura i troškova kao i poreske olakšice za novozaposlene i osobe starije od 45 godina.

Poslodavci u Srbiji u izrazito većem broju nego do sada smatraju da ima osnova za povećanje minimalne cene rade, ali istovremeno ukazuju na neophodne uslove koje bi trebalo ispuniti da bi taj rast zarada bio, kako ističu u Uniji poslodavaca Srbije – „održiv, dugoročan i za preduzeća prihvatljiv“.

Unija poslodavaca Srbije već tradicionalno realizuje anketu među preduzećima uoči početka pregovora o minimalnoj ceni rada.

I ovog jula istraživanje je, kako se ističe u saopštenju Unije, realizovano u preduzećima različite veličine (mikro, mala, srednja i velika), iz svih regiona i iz različitih oblasti poslovanja, prenosi N1. 

Čak 63 odsto odsto ispitanika ocenilo je da je rast minimalne cene rada neophodan, pokazuje anketa.

„Ovaj procenat predstavlja izuzetno veliki rast u odnosu na samo 15 odsto poslodavaca, koliko je tokom najjače kovid krize u 2020. podržalo povećanje minimalca. To je povećanje i u odnosu na prethodne godine, kada je podršku povećanju dalo 43 odsto (2018.) i 46 odsto (2019. godine)“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno preduzetnici upozoravaju da je za značajniji rast minimalne zarade neopodno ispuniti nekoliko uslova, a koji se tiču finansijskog rasterećenja privrede.

Unija poslodavaca Srbije
Na vrhu liste ovih zahteva, sa čak 85 odsto podrške, je umanjenje poreza i doprinosa na zarade. Povećanje neoporezivog dela zarade podržava 55 odsto anketiranih, a suzbijanje rada na crno 44 odsto preduzetnika smatra vrlo važnim za održivo poslovanje srpskih preduzeća.

„U skladu sa stavom poslodavaca iskazanim u ovoj anketi, Unija poslodavaca će pristupiti pregovorima o minimalnoj ceni rada, koji počinju 15. avgusta, a sa obavezom da cena minimalca za iduću godinu bude utvrđena najkasnije do 15. septembra“, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar